Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ringformet utslett

Spørsmål

Startet med noe som lignet en betent hårsekk. Hvit prikk som ble tatt bort med negl. Dagen etter var det blitt rødt, og denne flekken har vokst i form av en "ring" i løpet av ca 6 uker. Ingen kløe eler hevelse. Klør litt når jeg har vært i solen.

Mann 48
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Ved et ringformet utslett slik du fremviser er det første man bør utelukke og vurdere et flåttbitt. Enkelte flått kan inneholde bakterien borrelia som gir et utslett i huden. Det begynner som et lite "stikk" som utvider seg til en rød ring, hvor kantene er mer markert og røde. 


https://www.dermnetnz.org/topics/erythema-migrans-images/


Hvis man mistenker en borrelia infeksjon, vil legen din gi deg behandling i form av antibitoika tabletter, og det er da da ferdigbehandlet. Det er viktig da ubehandlet kan det gi problemer over tid. En annen tilstand som kan likne er ringorm, som er en ufarlig soppinfeksjon i huden. 


Så hva bør du gjøre? 

Fastlegen din bør se på utslettet. En vil ta stilling til årsak og behandling. Hvis man mistenker en soppinfeksjon vil det på timen kunne tas en sopprøve. Hvis den er positiv behandles det enkelt med en krem eller tablett. Håper svaret var til hjelp og at du følger rådene over!