Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rifter på penishodet

Spørsmål

Hei. Har i det siste oppdaget små rifter i huden på penishodet. Har kanksje hatt dette noen uker nå, men de har i det siste også blødd litt enkelte ganger. Ved ettertanke så kan dette ha startet etter en uke med ganske heftig onanering, hvor penishodet nok føltes litt sårt etterpå. Har ikke hatt sex de siste 2 årene så regner derfor ikke med at det er en SOI/SOS. Det svir ikke ved vannlating, har ikke utflod fra urinrøret og det er ikke noen sår med skorpe elller lignende. Har heller ikke problem med trang forhud. Huden på penishodet kan av og til virke litt tørr. Det var etter at et par av riftene også begynte å blø litt at jeg tenkte at det kanskje var lurt å sjekke om noe kan gjøres. Det er jo ikke akkurate en ideell plass å sette på plaster :-). Håper at du basert på disse opplysningene kanskje kan foreslå hva som kan gjøres. Takk for svar.

Mann 66
Svar

  

Hei og takk for brevet ditt. Det du beskriver kan ha mange årsaker og er slett ikke sjelden. Tilstander som blør, og som ikke stammer fra et uhell med skarp kniv e.l.  må alltid undersøkes av lege. Utslett med eller uten furer på penishode og/eller tilgrensende forhudsområde kan hos yngre seksuelt aktive henge sammen med den vanligste seksuelt overførbare sykdommen som kalles urethritt, men siden du ikke har hatt sex på en stund er det mindre sannsynlig hos deg. Tilstanden kalles generelt balanitt eller balanopostitt.  


Hudsykdommer som forskjellige eczemer og gjærsoppinfeksjon kan alle for så vidt få, selv om man som oftest er klar over at ens hud kan ha en eczematøs disposisjon og kan være behandlet for det fra før. Spesifikke hudsykdommer som lichen planus og psoriasis kan gi dette, men særlig tilstanden som kalles lichen sclerosus et atroficus er kjent for bl.a. å gi radiale furer. Den behandles med et en cortisonholdig krem som må skrives ut av lege. I tilegg har vi mere sjeldne tilstander som den circinate balanitt som kan ha noe med rheumatisk sykdom å gjøre, plasmacellebalanitt hvis årsak er ukjent samt den balanitten som kan ha noe med legemidler å gjøre.  


Som det fremgår må du få en lege til å se på dette, inntil da kan du forsøke å skylle et par ganger daglig med lunkent vann og smøre tynt på med en fuktighetskrem uten parfyme, som apobase eller ceridal som får kjøpt på apoteket uten resept. God bedring og lykke til !