Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Reaksjon på barbering ?

Spørsmål

Hei! Jeg har fått noen små klumper på pungen og skaftet, jeg lurer på hva er. Det er en 4-5stk, som jeg har hatt rundt et år. Fikk en lege til og se på det. Han visste ikke hva det var, men vi prøvde med kortison uten hell. Når jeg klorer dem opp, blør det, og dem forsvinner. Men de kommer tilbake. Hva kan dette være? Han mente det ikke var kjønnsvorter. Men minner bitte litt om vorter syntes jeg. Det er liksom små blemmer. Jeg skulle gjerne blitt kvitt dem uansett hva det er.

Mann 32
Svar

Hei og takk for brevet ditt og de medsendte bildene. Bedømt ut fra bildene kan det se ut om du barberer deg i området. Huden på pungen er svært tynn og temmelig sensibel for barbering. Det er vanskelig å unngå at også den øverste delen av hårfollikelen, dvs. den lille forhøyningen hvorfra håret kommer helt eller delvis blir kuttet av i prosessen og dermed blir liggende åpen. Den blir således irritert og svømmer ut mer av sitt innhold, som ettersom dagene går organiserer seg og blir til små forhøyninger som kan oppfattes som klumper slik du beskriver.


Når toppen av follikelen er skåret over blir den også liggende åpne for invadering av de mikrobene som normalt forefinnes på huden, som bakterier og virus. Og hvis man har intim kontakt med andre så vil også de mikrobene som ligger på den huden til den andre part kunne bli overført til deg. Dette er årsaken til at det ikke sjeldes sees at de som barberer huden nedentil i tilegg til de reaksjonene som folikkelen i seg selv avstedkommer også blir angrepet av HPV-virus som kan fremkalle condylmer eller kjønnsvorter. Som hos deg kan det være vanskelig å skille disse fra hverandre.


Derfor bør du nok nå la være med å barbere deg nedentil en tid for så å se om ikke storparten av forandringene dine går pent til ro. I denne perioden kan du smøre huden et par ganger daglig med en nøytral funtighetskrem samt smøre en bakteriedrepende salve, som fucidin eller pyrisept på steder hvor det ser ut til å være litt infeksjon. Du kan dusje som vanlig, men være tilbakeholdende med såpe, det kan irritere huden. 


Er ikke huden til da normalisert bør du ta turen til en lege med erfaring med tilstander nedentil som f. eks. en hudlege og få ham eller henne til å avgjøre om noe av det bildene viser kan være condylomer eller kjønnsvorter. De må da eventuelt bli behandlet slik at du blir kvitt dem og at du således heller ikke fører dem videre, de overføres fra hud til hud ved intim kontakt. Lykke til og god bedring !