Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Psoriasis-utslett går utover livskvaliteten

Spørsmål

Jeg har lenge vært svært plaget av psoareasis i hodebunnen. Har lenge brukt salicylolje, Diprosalic og Dermovate, 0,5mg/kl. Men nå hjelper ikke disse lenger. Jeg får fjernet skjellene med olje, men med en gang jeg bruker liniment, kommer det igjen. Jeg har også brukt Methotreksate en periode, men heller ikke det hjalp. Dette er veldig plagsomt og går utover livskvaliteten.Finnes det flere muligheter?

Mann 76
Svar

Hei,


Takk for spørsmål. Forstår at det er svært plagsomt å ha et utslett til hodebunnen din som ikke blir bedre med ganske kraftig behanndling. Dette påvirker livskvaliteten vesentlig.


Du har diagnosen Psoriasis som er en hudsykdom som gir utslett på spesielle steder til kroppen.  Hodebunnen er ofte rammet. Behandlingen du benytter pleier å være effektiv. I tillegg har du benyttet Methotrexate som er en tablettbehandling som pleier å ha god effekt på psoriasis. Du opplever dårlig effekt. 


Jeg tenker det kan være noen forklaringer til at behandlingen ikke har vært effektiv:


1.  Du bruker for lite av prepartene

2.  Sykdommen er svært aktiv. Trigges av ytre faktorere. 

3.  Du har en annen hudsykdom i tillegg


Lite bruk av preparater

Det er viktig å bruke nok kortisonpreparat og bruke dem lenge nok til å holde inflammasjonen nede. 

Nå vet jeg ikke om du har lite eller mye hår, men sannsynligheten er stor for at du har lite hår når du er mann og er 76 år. Hvis du har lite hår,  kan det være en mulighet å bytte over til salve istedenfor liniment. Salve har bedre virkning  enn liniment. Tjæresjampo kan også være nyttig ved behandlingsresistent psoriasis. 


Sykdommen er blitt mer aktiv

Psoriasis kan trigges av endel ytre faktorer. Hvis sykdommen er blitt mer aktiv må man tenke på om du utsettes for en trigger som gjør at du har høyere sykdomstrykk. Har du økt stressnivå eller begynt på noen nye medikamenter? Du bruker Selo Zok som er en kjent trigger av psoriasis. 

 

Du har en annen sykdom i tillegg

Så tenker jeg på muligheten av at du kan ha en annen hudsykdom i tillegg. Du skriver at du fjerner skjellene med olje, men at ved bruk av linimentet kommer plagene tilbake. 


Kan det være at du har utviklet en kontaktallergi mot innholdet i preparatene? Dette kan du teste enkelt ved  å utføre en såkalt brukertest på underarmen din. Du merker av et område der du smører med preparatene morgen og kveld i opptil en uke. Om du ikke får reaksjon er det ingen allergi. Hvis du får utslett har du allergi for innholdet i preparatet. 


Seboreisk eksem er en hudsykdom som rammer hodebunn. Behandlingen er ganske lik behandlingen av psoriasis men i tillegg vil man benytte sjampo som inneholder ketokonazol. 


Solskader rammer ofte hodebunn, spesielt hos menn som har lite hår til hodet. Solksader til hodebunn vil kunne se ut som psoriasisutlsett. Dette behandles på en helt annen måte og kortisonpreparater vil ikke ha noen effekt. 


Kan noen av disse innspillene hjelpe deg videre?


Hvis du tenker at du bruker litt lite kortison bør du øke bruken og se om det gir effetk på utslettet. Hvis det ikke har en effekt kan du ta en brukertest. Hvis denne er negativ er det lurt å kontakte legen din for en ny vurdering. 

Kanskje det kan være nyttig å bruke salve eller tjæresjampo? Har du begynt på noen nye medikamenter som det kan være aktuelt å slutte med? 


Hvis ikke noe av dette passer så må man tenke på annen diagnose. 


Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!

.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-