Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PRURIGO NODULARIS

Spørsmål

Hei, Jeg har en hudsykdom som heter Prurigo Nodularis. Har hatt atopisk eksem som barn. Det er tredje gang jeg har utbrudd. Denne gang er det ekstra plagsomt med kløe og sår og det har pågått i 6 uker. Jeg bruker Ovixan på sår, Atarax for lindring av kløe og i tillegg skal jeg ha lysbehandling. Sykdommen sliter veldig på den psykiske helsa såvel som den fysiske og jeg er nå sykemeldt. Synes behandlingen jeg får har begrenset effekt. Har googlet på nett for å prøve å finne andre behandlingsmetoder eller finne ut hva som skjer på forskningssiden, men det er lite å finne. Mine spørsmål er da: Er det andre ting enn det jeg har nevnt over som kan lindre/helbrede sykdommen? Forskes det på sykdommen og er det resultater? Hvor lenge kan slike utbrudd vare?

Mann 66
Svar

I teksten nedenfor vil jeg informere litt generelt om prurigo nodularis og svare på dine spørsmål.


Jeg forstår at du er svært plaget. Prurigo nodularis (PN) er en sjelden, kronisk hudlidelse som hovedsakelig rammer godt voksne personer. Det å ha prurigo nodularis er forbundet med å ha eller ha hatt atopisk eksem. Dette passer med at du hadde atopisk eksem som barn.

Utslettet består av oppklorte, fortykkede hudområder ofte til strekkesider av armene. Kløen er uttalt. Alvorlighetsgraden varierer veldig fra pasient til pasient. Hvor lenge hvert tilfelle varer, varierer fra pasient til pasient. Utbredte tilfeller (de som har mye utslett) vil ofte vare lenger enn lokale tilfeller (de som har lite utslett). Sykdommen er forbundet redusert livskvalitet og er svært plagsom for pasienten. Det forskes noe på sykdommen. Se denne lenken: https://sml.snl.no/prurigo_nodularis.


Diagnosen stilles basert på sykehistorien og klinisk  undersøkelse. Ved utbredte tilfeller vil hudlegen vurdere å utrede pasienten for andre årsaker til kløe og kloring med for eksempel blodprøver og vevsprøve.


Behandlingen er krevende og tidkrevende for pasienten. Behandlingsmålet er å bryte kløe- klore sirkelen ved å redusere kløen og kloringen.


Det å unngå kjente triggere er viktig: Varme, svette eller irritasjon fra klær. Myke, hvite, rene bomullsklær er gunstige å bruke.


Optimal hudpleie er svært viktig og kan redusere både kløen og kloringen. Nyttige hudpleieråd er å ta korte dusj/bad daglig. Det beste er å ta et karbad i lunkent vann i maksimalt fem til ti minutter. Olje, som er beregnet til bruk i bad, er nyttig å bruke i badevannet, eller som en dusjolje ved dusjing. Når du er ferdig med badet bør du klapptørke huden forsiktig så smøre godt eventuelle medisinske kremer og fuktighetskrem.


Hvis du har mange kløknuter til armer og ben, kan det være nyttig å bruke våtbandasjer til kvelden. Våtbandasjer vil lindre kløen og forhindre kloring. Se siden 10 i denne lenken: https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/Informasjonshefte%20atopisk%20eksem%20hos%20barn.pdf og denne lenken: https://www.eczema.hk/nb/behandling/plagg-og-bandasjer/.


Hvis plagene er utbredt vil hudlegen vurdere annen tilleggsbehandling:

1. Lokale, reseptbelagte preparater som kortisonkremer. Du bruker Ovixan som er et kortisonpreparat.

2. Injeksjon av kortisonkremer i de mest uttalte knutene.

3. Bruk av søvndyssende allergitabletter (antihistaminer). Du bruker Atarax.

4. Lysbehandling hos hudlege. Du skal starte med lysbehandling. Det er vanlig å gjennomføre flere behandlinger før man opplever effekt.

5. Immundempende tablett behandling som er reseptbelagt: Eksempler er cyklosporin og methotrexate.


Til ditt spørsmål om det er andre ting du kan gjøre så tenker jeg at det er svært viktig at hudpleien din er optimal. Er den det? Bruk en time hver kveld på badet i noen uker og se om bad, smøring og kanskje bruk av våtbandasjer kan være med på å bryte kløe-klore sirkelen. Hudpleien blir ekstra viktig å gjennomføre optimalt når du starter med lysbehandling, siden lysbehandlingen ofte kan gjøre at du får tørr hud. Tørr hud klør mer enn normal hud.


Hvis disse tiltakene heller ikke har effekt er det viktig å ha kontakt med hudlegen din som vil vurdere om andre tiltak er nyttige for deg.


Håper dette var til noe hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-