Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Problem med hodebunnen. Psoriasis eller seboreisk eksem?

Spørsmål

Hei Jeg har et problem med hodebunn i huden, har ikke anelse hvorfor. Jeg har vært hos legen å fått daivobet olje som brukes over natta så dusje med fungoral morgenen etter. Løsningen blir ikke bedre av det og det kjennes som død hud etter en stund, plakkpsoriasis eller noe. Veldig plagsomt enkelte dager når det oppstår og områdene blir røde. Å bruke qutips funker ikke siden det er i øregangen i tillegg å det er ubehagelig. Fikk locoid for det og det hjelper ikke

Mann 32
Svar

Hei,

Det er dessverre vanskelig å gi deg en diagnose basert på informasjonen du har gitt. Du forteller at du har fått diagnosen plaque psoriasis. Stedene du har utslett er typiske utslettsområder ved psoriasis. Behandling du får er behandling som gis ved psoriasis og ved seboreisk eksem. 

Psoriasis er en hudsykdom som gir utslett på spesielle steder til kroppen.  Vanlige steder å få utslett er hodebunn, øreganger, albuespisser, navel. Det er flere former for psoriasis, den mest vanlige heter psoriasis vulgaris hvor utslettet er hevet fra hudens overflate (fortykket), det er rødhet og flassing, dette kalles plaques. Psoriasisutslettet kommer vanligvis til syne i tidlig voksenalder. Psoriassi er arvelig, det betyr at noen i familien også har sykdommen. Er det psoriasis hos foreldre eller søsken? 

Psoriasis kan trigges av endel ytre faktorer. Stress er en vanlig trigger. 

Psoriasis behandles i første trinn med kortisonpreparater og fuktighetskremer. Du behandler utslettet i hodebunnen med Daivobet. Daivobet er et kortisonpreparat som inneholder D-vitamin og kortison. Daivobet finnes i gel-form og salve-form. Dette er ofte litt klissete å ha til hodebunn, hvis du har hår. Hvis du har hår er det bedre å bruke et kortison i liniment form. Liniment er flytende og vil ikke føre til at håret blir fettaktig.  Psoriasis i øreganger kan være krevende å behandle. Det finnes kortisondråper som er noe enklere å bruke en kremer. 

Du er blitt rådet til å bruke fungoral sjampo. Det er en behandling som gis ved seboreisk eksem. Seboreisk eksem er en svært vanlig sykdom. Den vanligste årsaken til flass i  hodebunn er seboreisk eksem. 

Det kan absolutt være at du har psoriasis og seboreisk eksem, men når behandlingen ikke virkere optimalt tror jeg det er lurt å få en ny vurdering hos legen din for vurdering av behandlingsplan. 

Håper dette var til noe hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-