Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Postskabies kløe etter skabbinfeksjon

Spørsmål

Hei! Jeg har blitt smittet med skabb, og prøver intenst å bli kvitt dette da kløen er nærmest uutholdelig. Jeg har våknet opptil flere ganger utover natten pga kløen.

Jeg har fulgt rådene deres ved å skifte sengetøy og vasket det på 60 grader. Klær har jeg vasket på 40, men de forskjellige plaggene blir ikke brukt like hyppig som sengetøyet, så jeg krysser fingrene for at skabben ikke overlever.

Men det har seg jo slik at jeg våkner med nye "bitt" hver dag.

De første dagene visste jeg ikke at det var skabb, og utsatte behandling til jeg kom hjem fra påskeferie.

Nå har det pågått i omtrent halvannen uke. De siste 4-5 dagene har jeg skiftet sengetøy hver dag og vasket det, for at skabben ikke skal spre seg. Men må jeg virkelig holde på sånn her hver dag frem til kløen gir seg?

Jeg har straks tømt en hel tube med Nix krem, ettersom jeg smører på et lag hver kveld. Og jeg brukte såvidt en halv tube i første omgang, da jeg ikke er så stor av meg. Nå har jeg også smurt et ekstra lag som jeg vasker av i kveld.

Når vet jeg om skabben ikke lenger biter, men at det bare klør?

Når kan jeg slutte å smøre meg og vaske klær og sengetøy? Jeg føler jeg konstant går rundt i skabbmiddel og leverer klær til vaskeriet.

Litt kjedelig å sette på vasker hele tiden, da det for min del koster penger å sette på en vask (studenthybel). Hjelp!

Kvinne 22
Svar

Hei,

Forstår at du er veldig plaget. Det å våkne flere ganger om natten påvirker livskvaliteten.

Bildet du har lagt ved viser et utslett som er lite uttalt. Jeg kan ikke se noe som kan ligne skabbganger. Hvordan ble skabbinfeksjonen diagnostisert hos deg? Ble du undersøkt av lege?

Hvis det er skabb så er det er svært viktig at behandlingen utføres nøyaktig. Permetrin (Nix) skal ikke smøres på daglig i tynt lag daglig. Du skal benytte permetrin til all hud, unntatt hodebunn i to omganger med en ukes mellomrom. Kremen skal ikke vaskes av før det er gått 12 timer. Saneringstiltak i hjem med vask av tøy og sengetøy er svært viktig. Se infoside1 og infoside2. Må poengtere at du ikke skal trenge å skifte sengetøy hver dag.

Hvis du mener at diagnosen er riktig og behandlingen er gjennomført riktig så er det ikke uvanlig å klø i noen uker etter. Dette kalles ”postskabies kløe”. Kløen vil bli svakere med tiden. Denne kløen kan behandles med fuktighetskremer morgen og kveld, allergitabletter og evt Eurax.

Det er andre forklaringer og på utslett og kløe. Elveblest er en sykdom som kan gi voldsom kløe og utslett. Bildet du har lagt ved viser et utslett som kunne ligne elveblest.

Det du kan forsøke er å smøre med fuktighetskrem morgen og kveld. Du kan også forsøke Eurax. Du trenger ikke skifte sengetøy daglig. Hvis plagene øker og ikke blir svakere, er det lurt å kontakte legen din for ny vurdering.

Håper dette var til litt hjelp. Ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-