Postinflammatorisk hypopigmentering

Spørsmål

Hei! I fjor var jeg til frisøren for å farge håret med mørkebrun/sort farge (har farget håret hos denne frisøren tidligere med samme organiske farge uten allergisk reaksjon eller andre problemer). Denne dagen fikk jeg litt farge som satt fast i huden på pannen som ble skrubbet vekk med renseserviett (som jeg heller ikke har reagert på tidligere). Dog ble det nok på denne dagen skrubbet ekstra godt enn hva som er vanlig. Jeg kjente ganske straks svie og følelse av tørrhet i dette området av huden og mot kvelden ble området tørt og svakt rødlig. Neste morgen så det ut som på bildet nr 1. Det var veldig tørt, rødt, irritert og sårt. Da det fremsto veldig tørt så smurte jeg på klassisk Vaselin flere ganger om dagen for å gi det fuktighet. Ved første dusj etter hendelsen 3 dager senere flasset den overfladiske huden av (som var misfarget og tørt). Huden under var lyserosa (som en ofte ser etter sår) uten blødning/arr/sår/misfarging. Problemstillingen er som følger. Dette lyserosa/blekere området har fortsatt ikke jevnet seg ut, og på bilde nr. 2 så ser dere hvordan det ser ut i dag. Det ser ikke ut arrvev. Det kjennes mykt og jevnt ut, og ansiktshår er fortsatt tilstede i dette området. Jeg har søkt litt rundt på nettet og lurer på om dette kan være postinflammatorisk hypopigmentering? Vil dette jevne seg ut med tiden naturlig? Eventuelt hvor lang tid tar dette? Er det bra å få sol på dette området eller bør jeg unngå det? Mtp på å få tilbake brunfarge her/eventuelt fare for solskader om huden fortsatt er for "ny og skjør"? Eventuelt om jeg bør unngå sol? Og kan det være at dette hudområdet er "ødelagt og eller depigmentert som følge av kjemisk skade og ikke mottakelig for brunfarge i fremtiden? Takk for svar!

Kvinne 26
Svar

Hei,


Slik du beskriver det kan det være at du skrubbet huden litt for hardt med renseserviett slik at du påførte huden en kjemisk skade. En slik kjemisk skade kalles et toksisk eksem. Det passer med at du fikk plager utover noen timer. Noen dager etter en slik reaksjon er det vanlig at den døde huden flasser av, det passer med din historie. Etter en slik kjemisk skade av overhuden vil pigmenteringen bli svekket. Det er riktig at dette kalles postinflammatorisk hypopigmentering.


Vanligvis vil pigmentet komme tilbake etter noen måneder. Ved mer kraftige skader med blemmedannelse, kan pigment være tapt for alltid, men det høres ikke slik ut i ditt tilfelle. 


I tiden før pigmentet kommer tilbake vil du lettere kunne bli brent på den bleke huden. Du bør derfor i tiden fremover være fokusert på solbeskyttelse: Unngå aktiv soling,ved soleksponering bør bruke solkrem og solhatt/caps. 


Håper dette svaret var til noe hjelp for deg!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-