Plagsom hårvekst

Spørsmål

Hei :) Jeg har de siste mnd (tidlig vår?) merka at jeg har fått mer hår på kroppen. Kinn, leppe og hake - men òg på resten av kroppen. Dette er lyst hår, og sees mest på armer og lår og legger (men er på mage, tom. fingre). Alltid hatt lite. Nevnte PCOS for legen (uregel.menstrusjon (siden 12 år), uren hud (alltid, men forverring). Han mente de var overvektige (jeg har BMI 20, trener, men og litt mye passiv), men at det ikke var så mye å gjøre. Kunne og være arvelig (tanta mi hadde litt dun på kinnet). Sånn jeg forstår så er den hårveksten mørk og mannlig plassert? Jeg har lest om hypertrikose, men kommer jo mest opp de ekstreme tilfellene, men òg de sidene hvor dette kan være et tidlig tegn på kreft. Symptomene på eggstokkreft feks er jo ganske generelle, og jeg har alltid hatt forstoppelse og oppblåst osv, så tror ikke noe nytt der. Ved celleprøve for 2 år siden var alt normalt (sjekker vel eggstokker da og). Tanta mi døde av tilbakefall av brystkreft når hun var 45-50 år. Jeg har brukt Oralcon i 4-6 år, og hatt perioder med andre typer. De skal vel forebygge eggstokkreft selv om det kanskje er i genene (brystkreft er vel relatert?) På samme tid (i år) begynte jeg få Rosacea (eller noe), og fant i juni god effekt av Rozex. Skal til hudelege 28.august ang huden i ansiktet. Store porer, fet og rødmeanfall, ingen typiske kviser. Jeg sliter desverre psykisk, og helseangsten har bygd seg opp ekstremt siste årene, tatt mye prøver for alt mulig - så kjenner jeg er så sliten av meg selv rundt dette å nevne for legen for n'te gang. Føler jo noe er feil, og tenker at hudlegen blir en slags second opinion, siden han ser ansiktet (legen min sjekka ikke). Dette påvirker veldig, vil være forut for det jeg kan, men skifter mellom å ville ha full kontroll (umulig, alle skal dø) og det å bare velge PCOS eller noe - hvor angsten merkbart roer seg. Men skifter fort, alt jeg leser er mørke hår - mine er lyse. Håper på litt mer info enn bare snakk med fastlegen kjenner jeg....:/

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. De fleste tilfeller av hypertrichose er idiopatiske, og bunner ikke i noen sykdom. Hvis man også har uren hud og ujevn mensturasjon er det naturlig å sjekke hormonprøver. Dette for å utelukke PCOS som du nevner selv. Det gjøres ved en enkel blodprøve som kan rekvireres av din fastlege. 


2. Det er ingen forventning at du skal få stor grad av hypertrichose som vil plage deg fremover basert på plagene du beskriver. 


3. Det er ikke tegn på kreft, så denne bekymringen bør du legge fra deg. 


Så hva bør du gjøre?

Jeg skjønner du tenker mye på dette og bekymrer deg. Viktigst i dag er å få tatt en blodprøve så du får utelukket PCOS. Ta gjerne også med stoffskifte på prøven. Det er fint å få tatt disse prøvene i forkant av time til hudlegen, så man da slilpper å vente på svar før videre behandling. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-