Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager i munnhulen

Spørsmål

Hei. I snart 8 uker har jeg hatt problemer i munnen. Tunga mi svir og har brennende følelse på sidene og ytterst, og papillene har nesten klumpet seg sammen og blitt store og røde. I tillegg ser det litt hvitt ut på kantene. Tunga gjør vondt i seg selv noen ganger, men spesielt på venstre side. Har også større klumper bakerst på begge sidene av tungen, men disse gjør ikke vondt. Har også noen klumper under tungen også. Disse gjør heller ikke vondt. Har også noe som ser ut som oransje blemmer i halsen, sår i halsen og svir der også, i tillegg til at det kjennes litt tørt ut, men mandlene er ikke store eller såre. Kan hoste i blant pga sårheten osv. Tannkjøttet mitt nederst har nesten samme smerte som jeg har på tungen. Noen ganger føles d også ut som at jeg ikke har følelser i ene siden av tungen fordi d svir så mye. Det gjør også vondt og svir litt opp til ørene, spesielt venstre, og det er på spesielt venstre side symptomene mine opptrer som verst. Jeg klarer å snakke, spise, drikke, og dette gjør ikke vondt og er ikke et problem. Får Men har fått mer sviende smerter og klumper og smerter generelt den siste uken bare. Den siste uken har jeg kun ikke hatt smerter når jeg har sovet, så jeg går nesten hele dagen og gleder meg til å sove fordi da he jeg ikke vondt og ubehag... Kan legge til at jeg var syk med feber og sår hals i 1 uke, 2 uker før dette kom. Prøver å drikke nok væske, og holder munnen min ren og pusser tennene+tanntråd hver kveld. Har snakket med lege som mente dette var lichen planus, men jeg føler meg ikke helt enig i det, i tillegg hørte ikke denne legen på alle symptomene mine heller. Føler meg veldig bekymret! Og ikke minst lei.

Kvinne 18
Svar

Hei,


Skjønner at du er bekymret og lei deg!


Forstår at det er plagsomt å ha smerter og svie i munnhulen. Det er bra at du ikke har plager om natten slik at du kan sove. 


Jeg har sett på bildene du har lagt ved. Forandringene du har i munnen er ikke uttalte og jeg synes derfor det er vanskelig å gi deg en diagnose uten å ha undersøkt deg nærmere.

 

Jeg vil forsøke å gi deg noen råd.


Plagene du har  i munnhulen kan ha flere årsaker:


Hudsykdommer. Noen av disse kan være: 

-Oral lichen planus er en hudsykdom som kan gi symptomene du har. Forandringene til munnhulen er typiske  hvite, linjeformede forandringer til innside av munnens munnslimhinne.  Mange har utslett andre steder på kroppen. Se denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/utslett/artikkel/lichen-planus/69067811

- Blemmesykdommer


Kontaktallergi:

- Noen kan reagere på tannmaterialet. Det er en kontaktallergi og kan gi forandringer og plager i munnhulsen. HVis det er mistanke om allergi mot tannmaterialet kan utredes med en lappetest. Se denne lenken: https://www.med.uio.no/studier/ressurser/elaring/mediearkiv/Medieserver/prosedyrefilmer/hud/epikutantest.mp4?vrtx=view-as-webpage


Irritasjon i munnhule:

- Mange produkter kan irritere i munnhulen og gi munnhuleplager. Et veldig vanlig produkt å reagere på er natriumlarylsulfat som finnes i tannkremer som skummer. 


Medikamenter


Infeksjoner:

- Spesielt soppinfeksjon

Det kan være flere forklaringer på dine plager. 


Tarmsykdom:

- Noen tarmsykdommer kan gi plager til munnnhuleDu beskriver uttalte plager. Jeg tenker det er noen grep du kan gjøre for å se om plagene bedres:


-Bruke tannkrem som ikke skummer. Hvis du ikke allerede har lagt til side tannkrem som skummer og byttet ut med en som ikke skummer, er det lurt å gjøre dette for å se om plagene bedres. 

- Det er viktig med god tannhygiene. Det er bra at du tenker på dette og pusser og bruker tanntråd. Det er viktig med regelmessig tannpuss morgen og kveld, bruk av tanntråd og  bruk av fluor.

- Du nevner at du prøver å drikke nok væske. Det er bra du har fokus på dette! Det er bra å drikke rikelig med vann og å unngå søte drikker. 


Hvis du forsøker dette ut i noen uker uten at du opplever bedring er det lurt å kontakte tannlege for en vurdering. 


Håper dette var til noe hjelp. Ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-