Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager i hodebunnen

Spørsmål

Har en stund hatt rødt kløende utslett i hodebunnen. Det er også noen små prikker/byller. Det er ikke flass i særlig grad. Var hos en lege i sommer som mente det var eksem og var tydelig på at det ikke var psoriasis. Fikk kortisonsalve på resept som jeg brukte men uten at eksamen forsvant. Det ser også ut til at jeg har håravfall, noe tynnere mellom hårstråene og dette har kommet samtidig. Har ikke hatt noe problem med håravfall tidligere. Har også noen prikker i panne/nakke som ligner små kviser men framstår som det er sammenheng. Hva kam det komme av og når kortison ikke hjalp-hva bør jeg gjøre?

Mann 46
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Jeg får jo ikke sett deg, men deler noen tanker rundt problemet under. 


1. Den vanligste årsaken til små byller og kviseliknende forandringer nær hodebunn er follikulitter. Det er betennelser og infeksjon i hårrotskjertlene. Det er relativt vanlig, og kan spre seg om man klør på det. Denne tilstanden blir ikke bedre av kortisonkremer. Behandling ved follikulittt er med antiseptiske oppløsninger som hibiscrub og flytende antibiotika. Noen ganger gis også antibiotika i tablettform. 


2. Psoriasis og seboreisk eksem er de to andre hudsykdommene som ofte rammer hodebunn. De ser helt annerledes ut enn follikulitter. Her får man hvit flassende hud som skjeller og klør. Her brukes kortisonkremer som et førstevalg. 


Så hva bør du gjøre?

Jeg tenker legen din kan undersøke deg en gang til. Alternativt oppsøk en hudlege der du bor for vurdering. Håper svaret var til hjelp!