Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager i hodebunn

Spørsmål

Hei. Jeg fikk vite at jeg hadde betennelse i hårsekkene i hodebunn, dette for et år siden. Jeg fikk et liniment (Diprosalic) som jeg skulle smøre dirkete på det utsatte område i to uker. Jeg tok dette i ganske lang tid, men jeg ble aldri helt kvitt det. Nå har det kommet tilbake og jeg er verre enn jeg noen gang har vært. Det har byller i hodebunn som både klør og er såre, noen er gule som da sikkert er betennelse. Jeg fikk en hurtig time hos en lege for å få sjekket om det var noe annet jeg kunne prøve. Jeg fikk da resept på en krem for psoriasis. Da jeg forstod at kremen kun skulle brukes ved psoriasis ble jeg veldig usikker på om jeg ville ta dette i hodebunn. Jeg er helt sikker på at det ikke er psoriasis jeg har. Jeg lurer på om det er noe du kan anbefale meg? Er det noe du tenker jeg kan prøve for å bli kvitt dette?

Kvinne 22
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Jeg blir litt uklar på diagnosen. Det er viktig for deg å få avklart, hva hudlegen har satt. 


A: En hårrotsbetennelser er en infeksjon i hårrøttene (follikulitt). Det gir typisk røde kuler rundt hårene, gule kviser og verk. Dette behandles med antibiotika og antiseptiske oppløsninger. I uttalte tilffeller med isotretinoin tabletter. 


B: De to andre vanlige tilstandene i hodebunn er psoriasis og seboreisk eksem. Ved psoriasis får man harde hvite skjell i hodebunn. Ved seboreisk eksem får man flass og noe fet hodebunn. Disse tilstandene behandles med diprosalic, og sjampoer slik som fungoral. 


Så hva bør du gjøre?

Jeg synes du bør søke opp en hudlege der du bor som kan se på deg. Du har hatt problemet lenge, så er viktig da med en sikker forklaring, og en behandlingsplan på kort og lang sikt du kan følge. Håper svaret var til hjelp!