Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager etter smitte - skabb

Spørsmål

Skabb. Det skrives at det tar som regel 3-6 uker før kløe/symptomer og 1-3 dager hvis man har hatt skabb tidligere. Hvis man har hatt skabb for 30 år siden vil man fremdeles få raskere symptomer på skabb enn 3-6 uker, dvs 1-3 dager. Kan man ta en vevsprøve av huden for å sjekkes om en har skabb selv om en ikke har utslett og evt hvor tidlig kan en ta en vevsprøve/bioskopi etter at man tror man er smittet.

Kvinne 50
Svar

Hei,

Du har endel spørsmål om skabb. Du lurer på når man får plager etter skabbsmitte. Det stemmer at om man har vært smittet tidligere vil plagene komme tidlig (en til tre dager) etter smitte. Hvis man ikke har vært smittet vil plagene komme etter flere uker (tre til seks uker). Plagene man får skyldes en allergisk reaksjon mot skabbmidden. Hvis det er  lenge siden man var smittet kan det være mulig at noen ikke vil ha den raskt innsettende reaksjonen etter smitte og at plagene kommer senere. 

Det kan være vanskelig å finne skabbmidden spesielt i tidlig  smittefase siden det kun kan være en skabbmidd på huden. Diagnosen stilles ved at man legen ser typiske skabbganger eller klarer å hente ut en levende skabbmidd til mikroskopisk undersøkelse. Det er ikke vanlig å ta vevsprøve i første trinn. Diagnosen er derfor vanskelig å stille i en tidlig fase av sykdommen der det ikke er symptomer.

Siden du stiller disse spørsmålene tenker jeg at du kanskje kan ha vært i en situasjon der du har vært i nærkontakt med en som har vist seg å ha skabbsmitte. Skabb har hatt en økende forekomst og er blitt et folkehelseproblem. Det er viktig å behandle tidlig og riktig. Hvis du har vært nærkontakt med en som viser seg å ha skabb, må du behandle deg. Folkehelseinsituttet har god informasjon om behandling og sanering. 

Håper dette var til hjelp! Ønsker deg god bedring!