Pityriasis versicolor

Spørsmål

Heisann. Mitt problem er som følger; har siden august -17 slitt med veldig kløe på hals, armer, rygg og mage. Området som klør blir først rødprikkete og deretter hvitt (veldig plagsomt og veldig stygt!). Det virker som om det blir verre når det er varmt og jeg svetter. Har vært hos lege uten spesielt hell.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendte bilder. Ut fra bildene ser det ut som du har noen lysere flekkvise områder på ryggen som er ujevnt begrenset mot den mørkere huden. Den mest sannsynlige diagnosen er det som kalles pityriasis versicolor. Årsaken er en gjærsopp som heter malassazia furfur og som oftest invaderer huden i den lyse årstid, ikke sjelden etter strandopphold i syden. Områdene virker mørkere på vinterblek hud og lysere når resten av huden blir mer pigmentert om sommeren. Vanligvis gir ikke denne hudlidelsen særlig plager utover det kosmetiske. Midler mot sopp finnes å få kjøpt på apoteket, vanligvis virker sjampoen selsun bra, men kremer mot sopp virker også, noen av dem er på resept. Noen finnes også som hudspray. Av og til kan sykdommen være nokså motstandsdyktig mot behandling og det hender at sopp-behandlingen må gis som tabletter. 


Diagnosen stilles vanligvis ved at hudlegen skraper forsiktig over områdene og så mikroskoperer avskrapet deretter. Av andre tenkbare diagnoser siden du beskriver at områdene kan klø er forskjellige former for eczem;- at du hadde atopisk eczem tidligere i livet kan muligens spille en rolle vis a vis kløen. En sjeldenere diagnose kan være vitiligo, dvs. at huden blir lysere som følge av at pigmentet i pigmentcellene langsomt forsvinner. Vanligvis så vil heller ikke denne hudlidelsen klø. 


Det greieste er å la en spesialist i hudsykdommer undersøke deg for å stille diagnosen sikkert, dessuten forskrive det medikamentet han eller hun har erfaring for at hjelper. Lykke til og god bedring !Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-