Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pityriasis versicolor

Spørsmål

Heisann. Mitt problem er som følger; har siden august -17 slitt med veldig kløe på hals, armer, rygg og mage. Området som klør blir først rødprikkete og deretter hvitt (veldig plagsomt og veldig stygt!). Det virker som om det blir verre når det er varmt og jeg svetter. Har vært hos lege uten spesielt hell.

Kvinne 28
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendte bilder. Ut fra bildene ser det ut som du har noen lysere flekkvise områder på ryggen som er ujevnt begrenset mot den mørkere huden. Den mest sannsynlige diagnosen er det som kalles pityriasis versicolor. Årsaken er en gjærsopp som heter malassazia furfur og som oftest invaderer huden i den lyse årstid, ikke sjelden etter strandopphold i syden. Områdene virker mørkere på vinterblek hud og lysere når resten av huden blir mer pigmentert om sommeren. Vanligvis gir ikke denne hudlidelsen særlig plager utover det kosmetiske. Midler mot sopp finnes å få kjøpt på apoteket, vanligvis virker sjampoen selsun bra, men kremer mot sopp virker også, noen av dem er på resept. Noen finnes også som hudspray. Av og til kan sykdommen være nokså motstandsdyktig mot behandling og det hender at sopp-behandlingen må gis som tabletter. 


Diagnosen stilles vanligvis ved at hudlegen skraper forsiktig over områdene og så mikroskoperer avskrapet deretter. Av andre tenkbare diagnoser siden du beskriver at områdene kan klø er forskjellige former for eczem;- at du hadde atopisk eczem tidligere i livet kan muligens spille en rolle vis a vis kløen. En sjeldenere diagnose kan være vitiligo, dvs. at huden blir lysere som følge av at pigmentet i pigmentcellene langsomt forsvinner. Vanligvis så vil heller ikke denne hudlidelsen klø. 


Det greieste er å la en spesialist i hudsykdommer undersøke deg for å stille diagnosen sikkert, dessuten forskrive det medikamentet han eller hun har erfaring for at hjelper. Lykke til og god bedring !Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-