Pilonidal cyste

Spørsmål

Jeg fant for 1 år siden en øm kul nede på sacrum. Ofte er den liten og vanskelig å finne, men i noen perioder blir den betent, større, og det blir rødt i huden. Er det en lipom? og hva er grunnen til at de blir betente? hva kan gjøres?

Mann 25
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Den mest sannsynlige årsaken er en pilonidal cyste (tvilling) og ikke en fettkul. Du kan lese mer på linken under. 


https://nhi.no/sykdommer/hud/pussholdig-utslett-ekskl-akne/tvilling-pilonidalsykdom/


I din situasjon bør du la fastlegen din undersøke området. Hvis den ofte blir betent, vil man ofte bli henvist for å fjerne den (gjøres kirurgisk). Dette er noe kirurger gjør, og ikke hudleger. Mange har en tvilling som ikke gir noe problem, og en vil da ofte velge å avvente uten noen videre behandling. Evt. bruke en antibiotika oppløsning eller antiseptisk veske i perioder den er betent. Men hvis den ofte skaper irritasjon, er det riktige i din situasjon å få en vurdering med tanke på fjerning. 


En tvilling oppstår ofte fra hårene i området. Hvis den blir fjernet, er kan det være en god ide å fjerne hårene i området permeanent i etterkant. Dette kan gjøres med laser, og gjøres hos enkelte hudlegesentere. 


Så hva bør du gjøre?

Du bør bestille deg en time hos fastlegen din for en førstevurdering, og med tanke på henvisning videre for dette problemet!