Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pigmentflekker

Spørsmål

Jeg satt inn hormonspiral etter at jeg fikk et barn. Jeg var noen i solen under graviditeten (ikke overdrevet), uten problem. Begge de to foregående somrene nå har jeg fått store områder med pigmentflekker i ansiktet hvis jeg utsettes for sol (ikke overdreven soling) , og dette er svært skjemmende. Jeg bruker spf 30 (i dagkrem) og unngår soling av ansikt, men allikevel er dette ikke til å unngå i en vanlig hverdag. Kan dette ha noe med hormonspiralen å gjøre? Ettersom jeg ikke har slitt med dette før (til tross for p-pille-bruk og graviditet). Vil dette problemet avta dersom jeg fjerner spiralen? Jeg bruker pigmentreduserende hudpleie (eucerin) med middels effekt - og resultatet er et blekt ansikt med brune flekker på sommerstid. Andre råd?

Kvinne 32

Kvinne 32
Svar

Hei,

Pigmentflekker i ansiktet etter at du satt inn spiral kan være forårsaken av hormonet til spiralen, selvom du ikke opplevde pigmentflekker under svangerskap eller p-pillebruk. En viktig faktor er også at årene har gått. Man ser at med tiden vil huden lettere lage pigmentflekker ved soleksponering. Det er usikkert om problemet vil avta når du fjerner spiralen.

Pigmentforandringer kan være vanskelig å behandle. Det finnes reseptbelagte kremer som kan ha effekt. Disse kremene vil inneholde retinol (A-vitamin lignende stoff) eller hydrokinon (blekemiddel). Slike kremer skal man ikke bruke under svangerskap eller amming.

Dagkrem med spf 30 og unngåelse av soling i ansiktet er ikke nok for å forebygge utvikling av pigmentflekker til ansikt. Det er svært viktig for deg ved soleksponering å forebygge utviklingen av melasma ved å bruke hatt/solbriller og være nøye med solkrem som blokkerermed høy faktor (SPF 50) og ha rikelig og ofte påføring, hver andre time.