Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Perioral dermatitt

Spørsmål

Hei! Jeg er plaget med atopisk eksem og urticaria. Har ellers en tørr og sensitiv hud. For noen måneder siden dukket det opp et nytt type utslett rundt munnen. Det startet med prikking i huden, så kom der en rødlig hevelse med små væskefylte blemmer, hvor noen så ut som små kviser. Jeg har flere reseptbelagte kortikosteroider (Ovixan og Elocon), som jeg da begynte å smøre på. Dette fungerte umiddelbart godt, og utslettet trakk seg tilbake, dog ble de ved å komme tilbake. Begynte dermed å google og lese litt, fant videre store likheter til lidelsen perioral dermatitt. Sluttet tvert med lokalbehandling med steroider, da dette er kontraindikasjon - utbruddet fikk en oppblussing etter dette. Jeg lurer dermed på om utslettet kan være noe annet en perioral dermatitt? samt om jeg kan behandle det med Protopic 0,1 % (har resept på denne), da jeg har lest at denne har god effekt, når lokale steroider har en årsak til utbruddet / PD. Noe jeg mistenker, ettersom jeg har hatt et relativt stort forbruk de siste årene. Hilsen en med mange hudplager.

Kvinne 30
Svar

Hei,

Jeg er enig at utslettet du har passer med perioral dermatitt.

Perioral dermatitt er en vanlig tilstand.  Det er en ubalanse i hudens mikrober. Risikofaktorer for å utvikle perioral dermatitt er bruk av sterke kortisonkremer og bruk av forskjellige produkter til hud. Kvinner er mest utsatt. 


Behandlingen av perioral dermatitit avhenger av uttalthet og hvor sterke plagene er. “Zero treatment” er viktig. “Zero treatment” vil si: Unngå all kortisonkrem til ansikt og bruk minst mulig produkter til ansikt.


Det er flere studier som har vist at behandling med kalsinevrinhemmer (Elidel, Protopic) og metronidazol (Rozex) er effektiv behandling mot perioral dermatitt. Det vanligste er å bruke en av disse om gangen, men det er mulig å bruke en av disse til morgenen og den andre til kvelden. 


Når plagene er uttalte og vedvarer til tross for lokalbehandling er det aktuelt med antibiotika. Bildene viser at utslettet ditt er uttalt, så om bedringen uteblir er det viktig å ta kontakt med legen din påny for vurdering annen behandling. Se disse lenkene: https://nhi.no/sykdommer/hud/rode-hudutslett/utslett-rundt-munnen-perioral-dermatitt/ og https://dermnetnz.org/topics/periorificial-dermatitis/


Håper dette var til hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-