Perioral dermatitt

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med perioral dermatitt, og har i over et år nå hatt milde til store utbrudd jevnlig. I Juli sluttet jeg på det som jeg håpet skulle være siste utvei, nemlig en isotretinoin-kur, da alle andre alternativer ikke hjalp, eller hvor det kom tilbakefall etter endt bruk. Denne kuren startet jeg på i midten av Januar, hvor jeg tok 20 mg hver dag. Helt mot slutten av kuren fikk jeg en stor oppblomstring, og jeg gikk på nytt til hudlegen. Han rådet meg til å gå 2-3 uker til på kuren, og å bruke Elidel ved siden av, selvom jeg informerte om at dette ikke hadde hjulpet stort tidligere. Etter endt kur var jeg fri for utslettet, men etter bare rundt 20 dager etter jeg tok siste tablett, så jeg tendenser til det igjen. Jeg har dog klart å holde det nogenlunde inntakt helt frem til ca. en uke siden, hvor det gradvis bare kommer mer og mer for hver dag. Elidel har jeg nå brukt siden midten av Juni, og det har ingen effekt på meg. Hudlegen rådet meg også til å bruke Finacea hver kveld etter jeg var ferdig med Elidel-tuben. Denne begynte jeg på forrige onsdag, og smører på sammen med en svovel-krem fra Elixir. Jeg er helt fullstending rådvill nå, og dette begynner å gå på helsa løs. Jeg har utviklet store psykososiale plager på grunn av dette, og spesielt fordi ingenting av det jeg blir rådet til har noe langvarig effekt. Både hudlegen og jeg var helt sikre på at det skulle slutte å blomstre opp etter en såpass omfattende kur. Denne kuren med isotretinoin ble min fjerde, da jeg har måttet gå på det 3 ganger tidligere grunnet kviser. Hva bør jeg gjøre? Og er det slik at ved bruk av Finacea, så kan det forekomme en oppblomsting før det blir bedre? Har brukt Finacea før, men husker ikke hvor lenge jeg brukte det før jeg sluttet, den gangen. Hadde satt enormt stor pris på et så utfyllende svar som mulig på dette...

Mann 23

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Perioral dermatitt er et vanlig problem vi ser ofte. Behandlingen du har fått høres bra og riktig ut. Jeg forstår det er kjedelig når det blusser opp igjen. Man må da forsøke å legge en ny plan, gjerne i samråd med hudlegen din. 


1. Av kremer er finacea et godt valg. Det kan brukes hver kveld fast over lang tid. Mange har stor nytte av den. Et alternativ er en ny krem som heter Soolantra som er på resept. Den kan også prøves hvis du ikke har gjort det før. 


2. Vi vet at perioral dermatitt har en hormonell komponent. Du skriver ikke om du går på noen P-pille. Noen P-piller kan være til god hjelp i behandling av perioral dermatitt. Hvis det er aktuelt, kan din fastlege eller hudlege ordne med det. 


3. Muligheten for isotretinoin er der også senere. Ved hyppige tilbakefall hender det man settes på en veldig lav dose over en lengre periode. 


Så hva bør du gjøre?

Forsøk gjerne finacea igjen hvis du har den. Synes du bør ta en oppfølgingstime hos hudlegen din deretter, så dere får sett på behandlingen fortløpende fremover. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-