Parfymeallergi

Spørsmål

Hei! Eg fekk påvist parfymeallergi på ungdomsskulen. Hadde væskende sår på hender og bein før eg slutta med parfymerte produkt. Har ikkje hatt problemer med eksem etter eg slutta å bruke parfymerte produkt. Toler å ha parfyme utenpå kle, brukar det avogtil. Har nyleg vert til hudpleiar (ingen store hudplager, meir av "forfengelighet"). Ho anbefalte meg diverse produkt med parfyme, og meinte eg ville tole desse. Sjølv om eg informerte om allergien. Dette var dyrare og betre produkt påsto ho. Har ikkje turt å teste desse. Eg har aldri lært at man kan tole visse parfymer på tross av parfymeallergi? Kan ikkje forstå at det skal bety noko kor "bra kvalitet" det er på parfymen. Ifølge hudpleiaren har ho på sine tolv år i yrket aldri opplevd at nokon har reagert på dei produkta ho anbefalte. Stemmer det at man kan tole visse parfymar, men være allergisk mot andre?

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Parfymeallergi er veldig vanlig. For å teste for allergi slik du har gjort gjøres en lappetest. Her får man en standarisert test på ryggen, som stort sett inneholder de 8 vanligste typene parfymestoffene. Hvis man får påvist en allergi vil denne vare resten av livet, og bli sterkere hvis man fortsetter eksponering. 


2. Det finnes flere tusen forskjellige parfymestoffer. Hvis man har påvist parfymeallergi betyr det ikke nødvendigvis at man ikke tåler alle type parfymer. Det er ofte kryssreaksjon mellom ulike type parfymer, så risikoen for reaksjoner er ganske høy. 


3. Det finnes en enkel "brukertest" du kan gjøre. Du  smører her kremen eller produktet med parfym på et mindre område av huden i 4 dager. Hvis du reagerer med utslett bekrefter det allergi. Hvis huden ikke reagerer tåler du produktet. 


Hva gjelder parfymeallergi finnes det ikke noe som heter "bra kvalitet", men man kan som sagt teste og se hvordan man tåler individuelle produkter som du spør om. 


Håper svaret var til hjelp! 


Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn