pachydermodactylyl

Spørsmål

Hei. Jeg ønsker egentlig å komme med et forslag til denne diagnosen. Jeg har tykk hud (bløttdeler) rundt flere fingerledd i venstre hånd, og det har jeg hatt i mange år. Hvertfall i 7 år. Jeg har gått til fastlege, vært på Diakonhjemmet sykehus, og Rikshospitalet to ganger (revmatalogi). Har også vært hos en kollega av deg, der hun sa seg enig i at dette kan være den riktige tilstanden. Den heter "Pachydermodactyly". Jeg har lenge lurt på hvorfor jeg har slike fingerledd, fordi jeg verken har vondt, føler at de er stive, eller plager meg generelt. Er bare et irriterende problem kosmetisk, og jeg har lurt lenge, ettersom jeg ellers er helt frisk. Legger ved to artikler, og håper at du kan gi et svar rundt dette. Har også vært redd for om dette skulle ha utviklet seg videre, og ødelagt for videre jobb, ettersom man kan mistenke leddgikt osv, men som det står på nett, og i artikler, så treffer denne diagnosen friske ungdommer osv. Jeg har ingen sykdommer, og føler meg helt frisk. Jeg blir ikke kvitt den ekstra huden, men vil egentlig bare nå ut til dere hudleger. Kanskje det er noen flere i Norge som har dette, men det virker utrolig sjeldent, internasjonalt. Legger ved bilde også. https://www.hindawi.com/journals/cridm/2018/9835279/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3130879/

Mann 20
Svar

Hei, 


Takk for et interessant spørsmål. Jeg er helt enig med deg at dette kan passe med “pachydermodactylyl”. Jeg mistenker det er mye vanligere enn hva man finner i publiserte artikler. Det ikke er en tilstand hvor man fører gode epidemiologiske data. For disse tilstandene, er det en stor underrapportering av prevalens. 


Nøkkelordene ved diagnosen er hevelsen rundt PIP leddet, uten at man finner noe galt med underliggende vev (ledd/ben). Det er en diagnose man setter ved å undersøke huden. Altså at man finner typiske kliniske funn på tilstanden. Røntgenbilder tas typisk for å utelukke at det er noen betennelse eller skader på underliggende ledd. 


Pachodermodactylyl som en egen entitet er ikke farlig og trenger ingen behandling. Bekymringen din om at det skal føre til betennelse i ledd eller utvikle seg er helt minimal. I mitt syn er det unødvendig å starte noen aktiv behandling med kirurgi for å rette det opp fra et “kosmetisk” ståsted. Hvis man oppfatter det som en stor plage, kan kortison injeksjoner (kenacort) være ufarlig behandling man kan prøve. 


Så i konklusjon, enig med din vurdering av årsak. Tror det beste er å glemme og "leve" med det. Behandling av kosmetiske hensyn man kan vurdere vil være kenacort injeksjoner. 


Håper svaret var til hjelp!