Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overdreven svette

Spørsmål

Hei. Er en mann på 23 år som sliter med overdreven svette, dette gjelder spesielt hele ryggen og i skrittet. Er i grei fysisk form og aktiviteter. Opplever det at jeg må begrense meg sosialt grunnet dette. Jeg blir fort varm i kroppen og det kan holde å sitte på et venterom med litt for høy temperatur for min egen del. Med fjellturer er det såklart normalt å svette, men jeg opplever at t sjorten er så våt at den kan vries... Da behøver jeg bare ha gått en middels tur med lett ryggsekk. Har aldri sett noen som svetter så mye som meg selv.... Er det normal temperatur inne klarer jeg meg greit om jeg ikke gjør noe fysisk. Har prøvd stop 24 litt en periode uten at jeg kan si at jeg føler den store forskjellen. Min fastlege tar dette dessverre ikke seriøst og henviser til at det er normalt å svette noe selvsagt jeg også vet. Stiller også spørsmål med kunnskapen til legen når hun mener det kan være blodårene som ligger langt ut og hadde ikkr nor annet forslag enn bruke stop 24. Er jo virkelig ikke meningen at hele ryggen og mere ska smøres inn med dette middelet. På hele min kropp er det vanskelig å se blodårer. Også på treningssenter behøver jeg ikke store oppvarmingen før det er enorme svette merker på apperatene etter meg som gjør at jeg bruker hånduk under. Er et ømt tema og prøver virkelig å lese på nettet om dette. Men alt jeg finner handler stortsett om lokal svette og siden dette gjelder hele ryggen og skrittet er det store områder. Kort fortalt om meg ellers som person : mye i aktivitet, grei form, ingen kjente sykdommer, stiv i kroppen, kan slite med kalde føtter selv om man er varm ellers. Svetten jeg har på andre plasser på kroppen kan jeg nok fint leve med. Behøver konkret informasjon om hva jeg burde gjøre siden jeg står helt stille på hva jeg kan gjøre. Har lest om diverse operasjoner men synes det høres drasstig og litt lite erfaring rundt dette?

Mann 23
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Første jeg tenker er at du bør oppsøke en hudlege for vurdering. Det vil være naturlig å ta en generell sjekk med blodprøver, inklusiv stoffskfite. Vanligvis finner man ikke noe, og man kaller det da generalisert hyperhidrose. Aktuell behandling som kan vurderes for deg er oxybutonin tabletter. Det er en medisin som reduserer svettetendensen generelt. For lysker er det mulig å behandle med botox hvis det er et stort problem. Da blir området som regel helt tørt i en periode på 4-6 måneder. Operasjon tror jeg ikke vil være aktuelt. 


Så hva bør du gjøre?

Søk litt rundt etter en hudlege der du bor, så er jeg sikker på du vil få god hjelp. Dette er et vanlig problem som bør tas på alvorlig, og mange sliter med.