Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Notalgia Paresthetica - Kløe og smerte i huden på ryggen

Spørsmål

Hei! Jeg har fått påvist Notalgia Paresthetica under venstre skulderblad, men det klør utover det området. Jeg har fått anbefalt Elocon i 3 uker, deretter Elokon 2 g pr. uke. Dette hjelper ikke. Har du forslag om annen behandling?

Mann 82
Svar

Hei,

Plagene ved Notalgia Paresthetica er kløe og smerte i et hudområde til ryggen, like ved skulderbladet. Kløen kan føre til kloring og utvikling av eksem. Årsaken til plagene er nerver i området som er i klem eller er skadet. Det er flere årsaker til en slik nerveskade, en årsak kan være skade etter helvetesild. Det kan være veldig plagsomt! Behandling er lokalbehandling med kremer og salver på hudområdet. Ved uttalte plager kan det være aktuelt å forsøke tablettbehandling. Elocon er en kortisonkrem som er vanlig å forsøke og kan ha effekt. Ved manglende effekt er det andre kremer/salver som kan forsøkes, eksempelvis krem med capsaicin. I tillegg er det viktig å smøre huden med fuktighetskrem daglig. Som sagt er det også tablettbehandling som kan være aktuelt å forsøke ved uttalte plager, det kan være tabletter som antihistaminer, antidepressiva. 

Du beskriver at kløen er utover dette området og i tilleggsinformasjonen nevner du at du har fått utslett i venstre hånd. Det kan derfor virke som du har en annen hudplage i tillegg til Notalgiaen. Det høres riktig ut å behandle eksemet med kortisonkrem, og i tillegg er det viktig å smøre med fuktighetskrem. 

Håper dette var til noe hjelp for deg, ønsker deg god bedring!