image: «Neller», kløing og rødhet - elveblest?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

«Neller», kløing og rødhet - elveblest?

Spørsmål

Jeg har et ganske plagsomt problem, som min lege ikke klarer å finne utav/ eller ikke gidder å prøve nok å finne utav. Jeg sliter med "neller" og kløing og rødhet. Kroppen min bestemmer seg bare plutselig for å være helt på tryne og gi meg prikker rundt på kroppen som klør noe ekstremt. Dette oppstår bare helt plutselig, eller typisk når jeg kler av meg på kvelden. Kløen oppstår kun der jeg har ingen klesplagg på kroppen. Legen sier hver gang jeg kommer inn at det er skabb. Så nå har jeg brukt flere tusen kroner på skabb behandlinger uten at det har skjedd noe forskjell.

Får også mye røde prikker rundt bryst og øvre del av bryst etter jeg har dusjet. Det eneste jeg har funnet ut som kan hjelpe litt er zyrtec allergi tabletter. Men å tygge flere av disse i lengden er sikkert ikke bra for mage eller lommebok. Jeg håper bare på å finne ut hva dette er, er fryktelig plagsomt å være avhengig av å gå med heldekkende plagg på sommere og nesten være nødt til å sove med klær på for å slippe å få disse "kløanfallene".

Jeg legger ved noen bilder av litt forskjellige varianter av utslettene. Jeg har prøvd å google meg frem til mye uten å blitt klokere. Eneste som kommer opp er skabb, som eg er veldig sikker på det ikke er. Eller elvebrest? Men virker heller ikke likt.

Jeg har ingen hudsår eller andre allergier som jeg vet om. Klumpene og rødheten kommer og går uten å legge igjen spor når det er ferdig med å plage. Håper du kan hjelpe meg :)

Mann 24
Svar

Hei,

Forstår at dette plager deg!

På bildene er det utslett som passer med vabler, såkalte urtika. Utslettet kan passe med det man ser ved elveblest. Det er et utslett som ikke etterlater merker i huden. Utslettet ved elveblest ligner det utslettet man får om man brenner seg på brennesle. Hvor lenge varer utslettet ditt? Hvis utslettet roer seg ned i løpet av et døgn passer sykehistorien din også med diagnosen elveblest.

Elveblest er veldig vanlig . Har du vært plaget i over seks uker? Hvis du har det så har du det som heter kronisk elveblest. Det finnes flere forskjellige typer for kronisk elveblest, en type er fysikalsk elveblest. Ved fysikalsk elveblest trigges utslettet av påvirkning utenfra, for eksempel rissing i huden, temperaturendringer, dusjstråler på huden, slik du beskriver.

Elveblest behandles effektivt ved å ta tabletter med antihistamin, slik som zyrtec. Dette må tas fast, hos noen opptil fire ganger i døgnet. Dette er en behandling som må brukes over lang tid og vil derfor kunne skrives ut på blå resept av fastlegen. Anbefaler deg derfor å kontakte legen din påny, alternativt en privat hudlege, for ny vurdering og vurdering om oppstart med allergitabletter fast er aktuelt.

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!

Foto øverst er et illustrasjonsfoto, og ikke innsender av spørsmålet sitt bilde. Vi publiserer aldri innsendte bilder. Foto: Immym / Shutterstock / NTB