Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Neglsopp?

Spørsmål

Hei. Jeg har i lengre tid slitt med det jeg tror er neglesopp. Det startet på stortånegle på venstre fot og ser ut til å spre seg på de andre tærne nå. Neglen er blitt tykke og mer sprø og den ytterste delen blir hvit og flises gradvis opp hvis neglen ikke klippes. Videre ser det ut til at overflaten har blitt mer ruglete og at en brunfarge sprer seg innover neglen. Hva bør jeg gjøre?

Mann 55
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Den mest sannsynlige årsaken til neglforandringene er neglsopp. Det kan bare påvises ved å ta en neglprøve. Det er en enkel prosedyre du kan gjøre hos din fastlege. Man klipper da bort en del av neglen, og sender inn til laboratoriet for en undersøkelse. Hvis man påviser neglsopp vil behandling bestå av soppdrepende tabletter og en neglelakk. 


2. Ikke alle neglforandringer skyldes sopp. Hvis prøven er negativ, vil man vurdere andre årsaker, slik som psoraisis, skader på neglen eller lichen planus. Ved alle disse tilstandene er da soppdrøven negativ. 


Så hva bør du gjøre? 

Du bør oppsøke en lege der du bor, som får tatt prøver av neglene og avklart om det er noen infeksjon. Håper svaret var til hjelp!