Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Neglforandringer

Spørsmål

For ca 6 år siden fikk jeg neglforandring på enkelte negler på hendene. Gikk til legen og fikk beskjed at jeg hadde neglsopp. Smørte på middler som legen anbefalte - erstattet med nye preparater og ingen ting hjalp. Etterhvert fikk jeg også dette på føttene. Gikk til en hudlege hvor han sa at dette var psoriasis. Har prøvd å smøre på psoriasis krem, men ingenting hjelper. Har bare blitt verre. (Det har aldri tatt prøver av neglene, annet en at legene har sett på dem med "blåtte øye".Nå har jeg fått dette på samtlige negl både på hender og føtter (siste 2-3 årene). Neglene mine er svært smertefull i perioder, hvor det beste for meg er å få bort neglene... så jeg prøver å file, klippe og bite. På enkelte "negler" får jeg en stor forhøyning, som blir svært smertefull, andre tær/fingre har jeg snart mistet all negl. Noen dager greier jeg nesten ikke å åpne melkekartonger, skrive på tastatur ol. Ved en anledning ble jeg bedre. Jeg tok Pencilin, da jeg fikk urinveisinfeksjon. Denne måtte jeg ta i 2 omganger, da jeg ikke ble frisk. Siste runden fikk jeg HELT normal negl bunn, og ingen tegn til psoriasisen. Etter ca 1 uke etter kuren, startet smertene i neglene igjen, og det ble verre en noen gang. Foruten at dette er svært smertefullt, er det også svært skammelig å gå rundt med disse neglene. Jeg må skule disse for alle rundt meg, og det er svært vanskelig i jobb sammenheng. (jobber på kontor med mye kunder etc... ) Jeg er svært frustrert over situasjonen da jeg ikke har fått en medisin som hjelper. Jeg har siste årene også fått diagnose fibromyalgi, har 2 prolapser i rygg og en i nakke.

Kvinne 42
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. I første omgang må man vurdere årsaken. Ved alle neglforandringer vil man som regle ta en neglprøve for å utelukke en infeksjon. Hvis man har sopp i neglen, vil dette best behandles med en soppdrepende tablett. Foruten soppinfeksjon, er psoriasis og lichen planus de vanligste hudlidelsene som rammer neglene. Ved lichen planus vil typisk den ytterste delen av neglen vokse ned i huden, det danner seg en forhøyning i midten og det kan være smertefull. Ved psoriasis vil typisk den ytterste delen av neglen løsne, neglen bli fortykket, en ser små prikker og brune flekker i neglene. Se bilder og les mer på bildene under. Både lichen planus og psoriasis behandles som førstevalg med injeksjon av en kortisonoppølsning i neglroten, og det må som regel gjøres flere ganger. Negler vokser sakte, og det tar flere måneder før man kan vurdere effekten av behandlingen. 


https://www.dermnetnz.org/topics/lichen-planus-nail-images/

https://www.dermnetnz.org/topics/nail-psoriasis/


Jeg synes du bør oppsøke hudlegen din igjen som oppfølging. Da med tanke på vurdering av årsak, og få lagt en behandlingsplan. 


Håper svaret var til hjelp!