Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Neglforandringer

Spørsmål

Hei, jeg har hatt psoriasis i negler i 10 år nå, ingenting på hud. I alle disse årene har jeg fått prøve bare noen få behandlinger, dermovat og kortisonsprøyter i neglerøttene. Har gitt opp mange ganger og gjort ingenting. Siste gang fikk jeg beskjed fra min hudlege å bruke falske negler, fordi det fins ikke kur på sykdommen min. Jeg går nå med falske negler, men vet at det er ikke bra fordi de er fuktige hele tiden. Det er tatt to biopsi uten hell. Til slutt vi var enig med lege å gå på methotrexate, men jeg var litt skeptisk, men nå vil jeg prøve igjen. Methotrexate eller noen andre av biologiske medisiner. Hva kan dere anbefale, har dere vært borti i så dårlig negler før? I alle de årene hadde jeg diagnose Lichen planus i negler, men jeg synes det er psoriasis, min far hadde det også i negler og tante har det på hud. Jeg trenger hjelp, dette går på psyken. Takk for svar!

Kvinne 41
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Ved spørsmålet ditt om årsak, kan negler være vanskelig. Vanligvis ved psoriasis vil ytre del av neglen løsne med et søkk under, og neglen bli fortykket. Ved lichen planus vokser den ytterste delen av neglen ned i huden, og det dannes ofte en linje i midten av neglen. Legger ved en linke under med mer informasjon om sistnevnte (pdf). En biopsi vil sjelden kunne skille mellom disse tilstandene sikkert. Men ved undersøkelse av neglen, vil man fra symptomene konkludere hva man anser mest sannsynlig. 


https://medicaljournals.se/acta/content/html/10.2340/00015555-0814


2. Ved både Lichen planus og Psoriasis er den vanligste behandling injeksjon av kortison i neglroten (slik jeg skjønner du har fått). Vi gjør det som regel hver 6-8 uke i starten, og hvis bedring trenge man vedlikeholdsbehandling et par ganger i året. Det fungerer veldig godt for mange, men ikke alle. Methotrexate du nevner (tilsvarende biologiske medisiner) vurderes brukt ved psoriasis. Det er ikke godt dokumentert ved lichen planus. Så om det er aktuelt å brukes bør det baseres på en vurdering av hva man tror er årsaken. Dessverre har ikke vært neglforanringer ved disse sykdommer et fokus i forskning, så man har ikke gode retningslinjer å følge. For lichen planus finnes det noen artikler som indikerer ta salven protopic kan ha effekt, samt en tablett som heter Toctino. Hvis neglen er grodd ned i huden ytterst, vil man også vurdere om dette skal behandles kirurgisk. 


Det virker naturlig for meg at du følges opp av en hudlege, og gjerne de som har fulgt deg over tid før. Jeg skjønner du er betydelig plaget, og det vil avgjøre hva man forsøker i behandlingen. Her må dere diskutere sammen graden av plager mot muligheten av bedring av medisinene samt årsak.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-