Når forhuden blir for trang

Spørsmål

Forhuden min er «snurpet» inn, blitt for trang. Merket det første gang for to år siden, og jeg smurte på en stund hydrokortison som man får kjøpt på apotek uten resept, den hjalp og forhuden ble bra igjen, men nå er den blitt trang igjen. Tror ikke at det er sexrelatert. Hvis jeg prøver å trkke den tilbake, så gjør det meget vondt. Så jeg lurer på hva det er og hvilket medisin jeg trenger.

Mann 54
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Her kan det være snakk om flere tilstander;- det man kanskje først tenker på er om du kan ha en tilstand som kalles lichen sclerosus et atroficus, til vanlig bare kalt lichen sclerosus, noe annet alminnelig navn på tilstanden finnes ikke. Lichen sclerosus begynner ikke sjelden med hvitlige områder av huden, ikke sjelden i nærheten av naturlige åpninger. Sykdommen kan gå i bølger med bedre perioder avløst av perioder hvor f. eks. huden snurper seg sammen slik du beskriver. Videre er det riktig at hydrocortison kan bedre tilstanden temporært. 


For å få tilstanden diagnostisert bør du henvises til en spesialist i hudsykdommer som kan se på dette og stille en sikker diagnose;- av og til må det prøvetagning til. Vanligvis kommer man langt med å bruke cortison lokalt som i krem eller salve og hudlegen vil vanligvis bestemme hvilken type salve du skal bruke og i hvilken dosering. Lichen sclerosus er som nevnt en tilstand som vil variere noe, men som tenderer til å komme tilbake, den er ikke smittsom hverken seksuelt eller på noen annen måte og den rubriseres til gruppen av bindevevssykdommer. 


Ellers kan du jo ha en tilbakevendende parafimose som er hevelse av forhuden slik at den ikke så enkelt glir over penishodet. Da er det selve forhuden som kan være infisert av en eller flere mikroorganismer slik at den hovner og derfor blir plagsom. Det bør være forholdsvis enkelt for en lege å se forskjellen på en slik og den tidligere nevnte lichen sclerosus. Parafimose kan av og til behandles med lokalt virkende antiseptiske midler og omslag, men ofte må det en antibiotikakur til før det hele roer seg ned. God bedring og lykke til !