Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Munnsår

Spørsmål

Hei, Jeg har slitt med hyppige munnsår over en lengre periode. Ikke store sår forsåvidt, men nok til at det er litt sjenerende. Blir jeg en lite smule forkjølet blusser det fort opp og i den ene munnviken har jeg vært permanent rødere/sårere i lang tid (samme farge som leppa forøvrig). Dette forsvinner aldri virker det som uavhengig av om jeg er forkjølet eller ikke. Har prøvd Antix, Compeed etc i flere år uten at det virker å hjelpe noe særlig. Er det noen form for behandling man kan ta som en kur for å bli kvitt / minske et slikt problem mer permanent?

Mann 32
Svar


Hei,


Du har et hudområde i munnviken der huden får mindre sår. Slik jeg forstår deg er plagene der hele tiden, og blusser opp ved for eksempel forkjølelse. Du har behandlet det som om det er en herpes infeksjon, uten at det har hatt effekt. Har du tatt prøver av utslettet hos legen din? Siden plagene har vært en vedvarende plage som ikke svarer på vanlig herpes-behandling må man tenke på hva annet det kan være. Nedenfor vil gå igjennom det som kan gi utslett/sår i munnviker. Til slutt vil jeg gi deg innspill til hva du kan forsøke før du evt må oppsøke lege. 


Utslett/sår i munnviker

- Har du vært plaget av eksem tidligere? Man kan nemlig få eksem i munnvikene. 

- En betennelse i munnviken kan være “angulær cheilitt”. Det er mange årsaker til angulær cheilitt: 

  • Det kan være en lokal infeksjon med sopp eller bakterier 
  • Kontaktallergi, allergi mot feks noe man smører på leppene
  • Mangel på jern eller vitamin B
  • Lokal irritasjon av hudområdet for eksempel kraftig bruk av tanntråd eller slikking av lepper

Hva du kan forsøke

Som du forstår kan det være flere forklaringer på dine plager. Jeg tenker at dine plager ikke trenger å være permanente.

Det jeg tenker du kanskje kan gjøre er å forsøke å smøre utslettet med fuktighetskrem morgen og kveld i en periode. Hvis dette ikke hjelper kan du forsøke å smøre utslettet med en bakteriedrepende krem, som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket, morgen og kveld i noen få dager. Hvis dette ikke hjelper er det lurt å kontakte lege for å få en vurdering. 


Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!