Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Munnsår

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 32 år, som har vært plaget med munnsår under høyre overleppe i omtrent ett år. Det begynte med at huden føltes «rar»/annerledes, før det etterhvert dukket opp et par små hvite sår/blemmer. Disse forsvant etterhvert, men har dukket opp med jevne mellomrom etter det, ca. hver 3./4. uke. Huden der har hele tiden følte annerledes, og jeg har også opplevd flere ganger å være hoven i det området når jeg våkner om morgenen. Har tenkt at alt dette vil gå over etterhvert, men synes nå at sårene bare blir vondere og muligens litt større for hver «utbrudd», og det er mer sårt og ømt der enn tidligere også når sårene har trukket seg tilbake. Hva kan dette være? Har prøvd en munnsårsalve (Aloclair) som jeg kjøpte på apoteket, ellers har jeg ikke brukt noe mot det. Jeg har lenge (i ca. 1 1/2 år) vært plaget med hovne lymfekjertler i hals, og mye verking i kroppen, og er under utredning for dette. (Ultralyd av hals for 6 mnd siden, viste forstørrede lymfekjertler og en liten (ufarlig) cyste på skjoldkjertelen. Skal nå videre til CT, da symptomene mine ikke har endret seg noe siden da). Har ikke nevnt munnsåret for fastlegen min, da jeg ikke har tenkt at dette er noe annet enn et vanlig munnsår før nå.

Kvinne 32
Svar
Hei,

Det at det kommer små sår/blemmer på akkurat samme sted i tillegg til at du opplever leppen som litt mer hoven, gjør at forandringene du har i munnen kan passe med en infeksjon med herpes simplex virus (HSV). 
De aller fleste voksne er smittet av HSV. De fleste vil sjelden eller aldri være plaget av viruset, mens noen vil være plaget av jevnlige utbrudd. Det å ha månedlige utbrudd som du har er svært plagsomt og smertefullt. Det bør undersøkes nærmere og behandles.
Infeksjon med HSV kan behandles for å forkorte utbruddet eller for å forebygge utbruddet. På apoteket kan man, uten resept, kjøpe en tube med aciclovir krem som man kan smøre på området. Det vil hos mange forkorte forløpet. Mer uttalte tilfeller må behandles av medisiner foreskrevet av lege. Siden du har utbrudd en gang i måneden kan det være aktuelt å ta medisiner forebyggende. Det er tabletter som tas daglig over mange måneder. Legen vil vurdere om det er aktuelt etter å undersøke deg.Se denne lenken: https://nhi.no/sykdommer/barn/infeksjoner/forkjolelsessarmunnsar/?page=5.
Du bør få en sikker diagnose. En sikker diagnose kan du få hos fastlegen din. Det kan være andre mer sjeldne årsaker til munnsår. Siden du er under utredning for andre plager, er det spesielt viktig å fortelle fastlegen din om munnsåret. Fastlegen din vil kunne gi deg rette anbefalinger om hva som bør gjøres videre. 

Håper dette var til hjelp!