image: Mørke striper på fingernegler. Blødning?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mørke striper på fingernegler. Blødning?

Spørsmål

Hei! Har i flere år vært plaget av mørke striper på tommelfingernegl og litt på pekefinger - høyre hånd. Husker ikke når det kom men har hatt det i en del år. Legger ved bilder. Er det noe man kan gjøre med dette?

Mann 42
Svar

Hei,

Du har lagt ved bilde av to negler. Begge neglene har mørke, tynne langsgående striper helt ytterst i neglplaten. Samme de av neglplaten er litt fortykket. Neglene er kortklippet, det ligger litt flass på undersiden av neglen. Det kan virke som det er noe fortykking av neglplaten helt ytterst. De mørke stripene kommer sannsynligvis av en samling av blod etter mindre blødninger såkalt "subungualt hematom". Mindre bldøninger i neglplaten er ikke forbundet med smerte. Forandringene passer ikke med "farlige" forandringer.

Det er sannsynligvis noe man kan gjøre med dette, men årsaken til forandringen må man først finne. Det er nemlig flere mulige forklaringer på neglforandringene du har. Det kan være en infeksjon med for eksempel neglsopp, det kan være ledd i en hudsykdom som for eksempel psoriasis eller forandringene kan være forårsaket av skade som påføres jevnlig neglene for eksempel ved arbeid der fingertuppene brukes og presses noe. Mest sannsynlig kommer forandringene av infeksjon eller mindre skade på neglene. Diagnosen neglsopp stilles ved en undersøkelse hos legen din der legen vil ta en prøve av neglen. Neglsopp behandles med tabletter. Hvis du har et arbeid der du har mindre småskader på de påvirkede fingerneglene er det lurt å tenke på hvordan su kan avlaste disse neglene dine og beskytte dem med evt plaster eller hansker.

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!

Illustrasjonsfoto øverst: NTB Scanpix/Shutterstock