Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mørk flekk på penis

Spørsmål

Hei! Jeg har i lang tid hatt en liten, mørk prikk på selve penishodet (under forhuden). Den er rund, cirka 2,5 mm i diameter og ligger omtrent 1 cm til side/nedenfor selve urinrørsåpningen. Ingen hevelser i huden, fremstår kun som en slags flekk. Jeg er 90% sikker på at dette er noe som har oppstått i voksen alder – tror den kan ha vært der i nærmere 7-8 år, muligens lenger. Den har sett helt lik ut hele tiden (ingen forandringer i utseende), og jeg har aldri hatt noe som helst slags ubehag med dette. Har derfor ikke tenkt noe særlig over det. Bør jeg i det hele tatt bekymre meg for dette eller sjekke det ut? Det ser egentlig ut som en helt ordinær føflekk. Kan det være nettopp det? Med vennlig hilsen Mann, 42

Mann 42
Svar

Hei,

Føflekker kan komme alle steder på hud- og slimhinneoverflaten. En føflekk på penis er ikke uvanlig. Du skal følge med på den som du følger med på dine andre føflekker. Det er veldig bra at du følger med på denne!

Du bør sammenligne flekken din med dine andre flekker. Hvis flekken skiller seg veldig fra dine andre flekker, eller om den endrer seg, er det lurt å undersøke flekken nærmere. Når man undersøker flekker kan man benytte seg av ABCDE kriteriene. Flekker som kan være farlige har noen spesielle trekk:

  • A: Asymmetri: Deles flekken i to er ikke delene et speilbilde av hverandre.
  • B: Border(begrensning): Flekken har en ujevn begrensingen til huden rundt.
  • C: Colour (farge): Flekken er ujevnt pigmentert og/eller det er områder som er mørke til svarte.
  • D: Diameter: Flekken er større enn 6 millimeter.
  • E: Evolution (Endring). Flekken har endret seg over tid.

Flekken din er liten og du har observert at den har vært helt lik over 7-8 år, det høres ut som en normal føflekk. Fortsett å følge med og ved endringer må du ha lav terskel for å kontakte legen for å få flekken undersøkt.

Her er noen lenker til viktige informasjonssider: https://kreftforeningen.no/om-kreft/a-oppdage-kreft-tidlig/sjekk-foflekkene-dine/ https://www.youtube.com/watch?time_continue=69&v=lhQY77XlK_0 og

https://tv.nrk.no/serie/puls/2014/MDHP12001314/avspiller

Håper dette var til litt hjelp!