Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mister hud på fingertuppene og tærne. Hånd-, fot- og munnsykdom?

Spørsmål

En 3,5 år gammel, jente, har plutselig begynt å miste huden på fingertuppene og tærne. Oppdaget det etter hun badet, og vi måtte klippe av løse flak. Noe bedre, men det fortsetter på fingertuppene. Hun går daglig i barnehage. Har to eldre søstre som aldri har hatt dette. Hun har aldri hatt noe eksem e.l. Hva kan årsaken til dette være, og hva bør vi gjøre med det?

Kvinne 3
Svar

Hei,

Det er flere mulige forklaringer til at barnet har begynt å miste huden på fingertuppene og tærne. Det kan være forandringer som kommer etter infeksjon  eller et eksem. Jeg tror det nok er mest sannsynlig at årsaken til plagene er forandringer som kan komme etter en infeksjon. En vanlig barnesykdom som kan gi plager med utslett til hender og føtter er hånd-, fot og munnsykdommen. Dette er en barnesykdom som skyldes en virusinfeksjon. I Norge skyldes det ofte Coxsackie virus. Forandringene i huden kommer noen dager etter at barnet har vært litt dårlig med feber. Plagene varierer i uttalthet. 

En annen forklaring til plagene kan være et eksem. Eksem kan trigges av for eksempel fuktige hender og føtter. Dette omtales ofte som "atopiske vinterføtter". Eksem medfører vanligvis kløe, og barnet vil ha utslett andre steder på kroppen. Jeg synes derfor det er mindre sannsynlig at plagene skyldes eksem.

Det er lurt å smøre hender og føtter godt inn med fuktighetskrem, gjerne en fet type. Så vil sannsynligvis plagene forsvinne snart.

Håper dette var til hjelp! Ønsker barnet god bedring! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-