Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mister håret i ung alder. Androgen alopeci

Spørsmål

Hei! Jeg har over de siste 3 årene gradvis mistet hår over tinningen, samtidig som hårfestet på pannen gradvis beveger seg oppover.

Finnes det måter (innenfor rimelighetens grenser) for å hindre/reversere hårtapet?

Med vennelig hilsen en som synes han mister håret i altfor ung alder

Mann 31
Svar

Hei,

Jeg forstår at det er utfordrende å miste håret ditt! 

Det er mange årsaker til håravfall. Hårtapet du beskriver har et mønster som passer med det som  kalles mannlig hårtap. Andre uttrykk som brukes er androgent hårtap og arvelig hormonelt hårtap. Dette er veldig vanlig. 


Du lurer på om det er mulig å hindre/reversere hårtapet. 

Utfra din beskrivelse tenker jeg først og fremst at du har et mannlig hårtap (androgent hårtap). Om man skal behandle et mannlig hårtap må det vurderes nøye i samråd med lege og /eller hudlege. Årsaken til det er at mannlig hårtap krever vedvarende behandling for å ha effekt. Da er det viktig å ha riktig diagnose og samtale før oppstart. 

Hvis hårtapet fører til redusert livskvalitet, er aktuelt å forsøke behandling. Ofte forsøker man først lokalbehandling med minoksidil. Minoksidil kjøpes reseptfritt på apotek. Minoksidil må brukes daglig ved å smøres inn i hodebunnen. Noen vil også forsøke ut en behandling med tabletter som inneholder finasterid. Dette gjøres i samråd med hudlege.


Håper at rådene er til hjelp for deg!

Lykke til!