Mindre røde begrensede utslett i håndflatene

Spørsmål

Hei. Jeg forstår det som ditt fagfelt også er generelle hudsykdommer. Jeg har i ca 9 dager hatt noe røde merker og prikker på begge håndflatene. Går også noe på fingrene. Finner ingen god årsak til hva jeg kan ha vært i kontakt i mtp kontakteksem. Var hos en allmennlege og fikk Betnovat kortison krem, men vet ikke om det hjelper. Føler at hendene er tørrere og mer sårt enn før. Tok noe blodprøver hos fastlegen dagen før det skjedde, og alle svar var normale. Ville sjekke angående allergi pgs at jeg ofte ble rød og varm på knærne. Rart at dette skjedde senere. Er ellers frisk og har ingen sykdommer. Bildene er fra forskjellige dager, men er ikke så mange prikker nå. Mer merker. Legger ved blodprøve tatt tirsdag 16 april.

Mann 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt med bilder og blodprøvesvar. Som oftest fremgår det av tilsendte bilder hva som enten er en nokså sikker diagnose bedømt ut fra erfaring og hva man man sett før, men av og til så er ikke det mulig. Det siste er tilfellet med utslettet du har i håndflatene, det er vanskelig å si noe sikkert om hva det kan dreie seg om. Det mest nærliggende burde være urticaria eller elveblest;- et utslett som forekommer forholdsvis ofte blant yngre og som kan ha mange årsaker, hvorav de viktigste er forskjellige former for allergier, enten overfor matsorter, inhalerte stoffer i luften så som rester av dyrehår, husstøv mm. Men det ligner ikke helt idet elveblest som oftest kommer i større sammenhengende områder eller som flammeaktige tegninger på huden, men altså ikke som mindre konsentrerte røde områder som du har på bare ett sted.  


Helt kan diagnosen imidlertid ikke utelukkes idet sjeldne utslett jo er en del av en hudleges hverdag. Du er jo selv inne på at du kan ha reagert på et eller annet som følge av kontakt med noe med hendene, men som oftest vil det ytre seg som eczem i håndflatene og ikke som utslett som dine som, etter det som kan bedømmes ut fra bildene, mangler reaksjon fra overhuden, så som ørsmå sår, rifter og blemmer som vanligvis konstituerer et eczem. Blodprøvene er som du også angir uten anmerkning bortsett fra blodsukkeret som ikke gir noen mening hvis det ikke tas fastende. En type reaksjon på f. eks. en infeksjonssykdom eller annen type sykdom kan også tenkes, og for å finne ut av slikt må det mer nøyaktig undersøkelse av hele deg og ikke minst nærmere samtale gjennomføres.  


Jeg har vært i kontakt med en svært erfaren dermatolog som heller ikke med sikkerhet kan si hva dette dreier seg om. Nå har det jo gått noen dager siden du skrev brevet hvor du antyder at utslettet kanskje var på tilbakegang. Hvis så er tilfelle kan du se dette an og se om det eventuelt kommer tilbake eller blir betydelig verre. Hvis det siste skulle være tilfelle kan du snakke med legen du var hos og be ham gi deg en henvisning til spesialist i hudsykdommer så får han eller hun vurdere utslettet og eventuelt anstille endel prøver som en almenpraktiserende lege ikke har mulighet for. Hvis utslettet fortsetter så er jeg sikker på at man finner ut av det, og til det så trenger legen altså hele pasienten. Jeg ønsker deg lykke til og god bedring !  

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn