Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Merker på ryggen - Strekkmerker

Spørsmål

Hei. Min 15 år gamle gutt har noen merker på ryggen. Se bilder. Vi trodde først de kom av noen apparater på treningssenteret han går på. Vi sjekket det, alle stoler hjemme og på skolen, men ingenting som kan forklare merkene. En stund før jul mente han selv at han trodde de kom av at han flere ganger per dag, tok armene bak på ryggen for å "knekke" den (sånn kiropraktorknekk). Han sluttet da med det for ca to måneder siden, men merkene er der fortsatt. De er røde og av og til mørkerøde/lilla. Jeg har nå begynt å lure på om det kan være strekkmerker, men syns det er rart å få det såpass høyt oppe på ryggen. Han har vokse 31 cm på 3 1/2 år, og er nå 180 cm høy og 63 kg. Har du noen formening om hva det er og om han bør få sjekket det hos lege? Både over og under den største streken, har der nå kommet noen bittesmå. Når jeg kjenner på merkene, er det litt innsøkk. Når jeg klemmer de litt sammen, blir det mange papirtynne rynker. Hvis det er strekkmerker, er det da noe han kan gjøre for å ikke få flere. Han syns ikke noe om å ha desse merkene. Han er sunn og frisk. På forhånd tusen takk for svar.

Mann 15
Svar

Hei,

 

Du har lagt ved et bilde av ryggen til sønnen din som viser forandringer som er langsgående, rødlige forandringer. Jeg er enig i din diagnose: Forandringene passer med strekkmerker

 

Strekkmerker er svært vanlig. Risikofaktorer for utvikling av strekkmerker er mange, hos din sønn er det nok vekstspurt som har vært en viktig faktoren. Han har vokst mye på kort tid! Apparater på treningssenteret, stoler eller knekking av ryggen skal ikke ha hatt noe å si for at han har utviklet dette. 


Merkene som synes på bildet er rødlige, såkalte røde strekkmerker, og er en tidlig form av strekkmerker. I løpet av ett halv til ett år vil merkene endre karakter, de vil miste rødfargen og bli hvite i fargen, såkalte hvite strekkmerker. De vil også bli noe tynnere. Det naturlige forløpet er derfor at merkene blir mindre synlige. Men det tar litt tid.

 

Siden strekkmerker er vanlig og medfører kosmetiske plager hos personen, er det svært mange aktører som reklamerer med et behandlingstilbud. Før man velger å begi seg ut på behandlingstilbudet som det reklameres for er det viktig å informere deg om at det dessverre mangler god vitenskapelig dokumentasjon på effekten av de forskjellige behandlingstilbudene. Behandlingene som har best vitenskapelig grunnlag som kan vurderes er laser-behandling eller å smøre området med reseptbelagt krem som inneholder tretinoin. Behandlingstilbudet er ikke i det offentlige behandlingsapparatet. Hvis dere tenker at dette er noe dere ønsker å forsøke må dere kontakte en hudlege på et privat sykehus 

 

Du lurer på om det er noe han kan gjøre for å forhindre at han får flere strekkmerker

Det er dessverre lite med studier som viser til at forebygging av strekkmerker er mulig. Han har vokst mye på kort tid, selvom han sikkert vil strekke seg noe mer, er det sannsynligvis i mindre omfang enn den vekstspurten han har hatt til nå.  Mest sannsynlig vil det ikke komme flere strekkmerker og de merkene han har fått vil bli uttalt med tiden.


Håper dette var til hjelp for deg/dere! 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-