Lichen Ruber

Spørsmål

Hei
Jeg har fått beskjed om at jeg har fått Lichen ruber. Men jeg fikk ikke med meg hva som kommer til å skje eller hva slags behandling som skal til eller når den forsvinner. Det er mest utslett rundt håndleddet og anklene samt noe på oppover armene. Har ikke fått det i munnen enda , men kan jeg få det senere????Klør endel ellers på kroppen også.
Takknemmelig for svar

Sykdommer: Lichen Ruber, Fibromyalgi, Astma
Medisiner: Symbicort, Cipramil

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Denne sykdommen har ukjent årsak, men gir sterk kløe og røde flekke ri huden med et karakteristisk utseende. Sykdommen kan oppstå hos voksne i alle aldre, men ikke hos barn.

Sykdommen kan ha et langvarig forløp, noen blir kronisk plaget av dette, og det er vanskelig å forutsi hvem som blir plaget over lengre tid. Behandlingen er kortison, enten lokalt eller som tabletter, i utbredte tilfeller i ganske høye doser over tid. Man må unngå tilstander hvor blodårene i huden utvides kraftig, fordi dette senke kløeterskelen, og man bør derfor unngå stress, kraftig varme (badstu!), alkohol og sterke krydder.
Vanskelig behandlbare tilfeller kan gis lysbehandling (PUVA-behandling), og det finnes også sterkere spesialmedikamenter. Disse må styres fra en hudavdeling.

Det er ikke vanlig å ha dette i munnhulen.

Hvis noen har stilt denne diagnosen på deg har de også ansvar for å gi deg informasjon om hvordan du skal forholde deg fremover og hjelpe deg deg til tilbud om behandling.