Lichen ruber og Atarax

Spørsmål

Jeg fikk hudsykdommen lichen ruber planus for 10 år siden. Ble behandlet med kortisontabletter og salve + Atarax, og jeg ble kvitt alt utslettet ganske fort den gang. Atarax har jeg imidlertid brukt siden den gang, ca. 2-3 tabletter(a 25 mg) i uka -fordi jeg klør i huden selv om jeg ikke har utslett.
Nå virker det som om utslettet kommer igjen, denne gang på ryggen og på magen. Må ta 1-2 Atarax hver dag/kveld. Det tar lang tid å komme til hudspesialist, så jeg tar denne henvendelsen til Lommelegen og spør:

1) Hvordan skal jeg bli kvitt denne veldig kløe-irriterende
hudsykdommen så fort som mulig.
2) Jeg blir så trøtt at Atarax. Finnes det noe som er like bra
uten at jeg blir så søvnig hele dagen?
3) Hva kan årsaken være til at jeg klør i huden uavhengig av
utslett eller ikke?

Kvinne, 54 år

Svar

Hei!

LR har ukjent årsak og smitter ikke. Dessuten skal den ikke gi generell sykdomsfølelse. Kløe er imidlertid et typisk symptom i tillegg til selve utslettet.

Behandlingen er kortisonkrem i perioder, i halvparten av sykdomstilfellene vil sykdommen forsvinne i løpet av 1 års tid uten å komme igjen. Hos resten kan sykdommen komme igjen mange ganger senere i livet.

Noen behandles med UV-stråler og får mindre symptomer av det, men dette kurerer heller ikke sykdommen. Dessverre.
Den vedvarende kløen skyldes nok kanskje lichen-sykdommen, men det finnes utallige årsaker til kløe og legen din bør ta et utvalg blodprøver for å se om det kan være noe annet unormalt, feks ved nyrer eller galle.

Atarax er et antihistamin som har en viss søvndyssende effekt. Det kan tenkes at du har noe effekt av et av de nyere antihistaminene, som feks Zyrtec, men neppe så god effekt som Atarax. Du kan også forsøke Eurax krem.

Legen din kan forskrive kortisonkrem og du behøver ikke vente på time hos hudlegen for det. DU kan sikkert få en resept på det du brukte forrige gang.

God bedring!