Langvarig akne

Spørsmål

Har slitt med akne i varierende grad side jeg var 14. Dalacin har hatt god effekt når jeg har brukt det, men kvisene har kommet tilbake. Har for 10 år siden brukt Diane med god effekt, men måtte slutte pga økt risiko for blodpropp. Differin og Skinoren har hjulpet, men synes det virker som effekten avtar etterhvert og kvisene kommer tilbake. Tetralysal gjorde huden min helt kvisefri mens jeg gikk på det, men kvisene kom tilbake etter endt kur. Hadde Isotretinoin kur i ca 5-6 mnd 2013-2014. Huden ble kjempefin men kvisene kom tilbake ett år senere. Fikk barn sommeren 2018. Hadde ingen kviser siste halvdel av graviditeten, men de har kommet gradvis tilbake etter fødsel. Har nå mer kviser enn jeg har hatt på lenge og får stadig flere arr pga dette (røde merker). Huden blir lett tørr/dehydrert og rød. Får kviser hovedsaklig på haken, overleppe og nederst på kinnene. Kvisene er hovedsaklig underjordiske og røde og harde, men får også noen mindre som kommer til overflaten og blir gule. Får også noen kviser øverst på ryggen. Bruker nå produkter fra Elixir (niactil cleanser, acticlear), 2 % bha/salisylsyre exfoliator (Paulas Choice) og en lett fuktighetskrem som ikke tetter porene. Er veldig lei, og vurderer å bare slutte å amme og ta en ny isotretinoinkur. Spesielt pga arrdannelse (røde merker). Er det noe vits å oppsøke hudlege nå mens jeg ammer, eller bør jeg vente til jeg er ferdig med amming? Kan jeg fx ta en antibiotikakur nå for å forhindre mer kviser og arr, og gå over til andre medisiner/kremer når jeg er ferdig med å amme?

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Jeg skjønner du har vært plaget lenge. Den mest effektive behandlingen vi har er isotretinoin. Jeg tenker det er aktuelt å vurdere for deg på nytt. Som du selv skriver kan ikke denne tas mens man ammer, men først når man har startet med prevensjon igjen i etterkant. For å få behandling med isotretinoin må du oppsøke en hudlege der du bor. Mange vil etter endt kur oppleve at kvisene holder seg borte i lang tid. 


2. Ammings etter mange begrensninger på hva vi kan gi av behandling. Et førstevalg er ofte en krem som heter finacea. Den kan du få fra din fastlege, og trenger ikke oppsøke noen hudlege for det. 


Som alternativ er det mulig å ta en antibiotikakur etter du er ferdig med å amme, kombinert med kremer og evt. en P-pille. Det er dog større sannsynlighet å kurere problemet på lang sikt med en isotretinoin kur. 


Håper svaret var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-