Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviser og økt hårvekst

Spørsmål

Hei, jeg har lenge slitt med mye hårvekst på haken og rundt brystet. Jeg har også veldig fet hud og sliter med kviser. Jeg har tidligere fått på p piller men måtte slutte på grunn av fare for trombose. Jeg har også den siste tiden opplevd litt økt vekt, brystreduskjon og mest plagsomt av alt: håravfall. Jeg mistenker at jeg kanskje har PCOS eller for mye testosteron. Jeg har lest at Spironolacton kan hjelpe med både håravfall, akne, og minske hårvekst. Det jeg lurer på er hvem jeg skal henvende meg til for å få en resept på dette? er det dermatolog eller gynekolog? fastlegen min har ikke hørt om det så vurderer å bestille en time privat et sted, men vet ikke helt hvor jeg skal starte.

Kvinne 28
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Alle problemene du beskriver er noe vi ser daglig og som er vanlig. Jeg tenker dette bør vurderes av alle spesialistene du nevner. En hudlege kan godt være et godt sted å starte. Det man skal gjøre i ditt tilfelle er. 


1. Ta blodprøver med sjekk av hormoner. Skulle de vise noen avvik med mistanke om PCOS, må du ses av en gynekolog med ultralyd. 


2. Skulle det være noen avvik i retning av PCOS vil man vurdere spironolaktone som et godt alternativ, da det redusreer hårvekst og bedrer akne. Allikevel, vil ofte isotretinoin for uren hud være et førstevalg, da det har en mer permanent kurativ effekt på uren hud. 


3. Beste behandling for uønsket hårvekst er med hårfjerningslaser. Det tilbys per i dag kun hos private aktører. De mest effektive laserne er Diode og Alexandrite. 


Det finnes effektiv behandling for alle plagene dine, så oppsøke en spesialist der du bor. Viktigere om navnet er fastlege, hudlege eller gynekolog er en flink person som kan starte med en enkel blodprøvesjekk, og rettlede deg videre så du får orden på disse plagene. Jeg er ville vært veldig positiv, da det finnes effektiv behandling mot alle problemene du nevner. Vi ser alt for mange som går i årevis med slike problemer uten å oppsøke hjelp. 


Håper svaret var til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-