Kviseliknende utslett

Spørsmål

Hei!
Min sønn på 4,5 år har noe som likner på kviser i ansiktet. Molusker er det ikke, det har han hatt (og blitt ferdig med) og de så også helt anderledes ut.

Disse kvisene ser ut som helt vanlige kviser, røde og spisse og etterhvert med gult puss. Så forsvinner én og en eller fler andre dukker opp. De sitter litt i samme område som en koloni på ene kinnet, denne gruppen med nupper har vært der i 2-4 mnd men ikke alltid en av nuppene blir betente og kvisete. Den siste tiden har hyppigheten økt og antallet og, og han har fått flere enkeltstående kviser på andre kinnet og rundt munnen og.

Han har tidligere hatt atopisk eksem men aldri vært plaget i dette området, og har ingen plager av dette noe sted på kroppen nå.

Bildet jeg legger ved er litt dårlig, i virkeligheten er de mer røde og betente men man ser noen av nuppene som sitter på ene kinnet.

Kan nevne at kvisene ikke etterlater seg gule skorper som ved brannkopper og utslettet er ikke blæreliknende men helt som kviser. Hva kan dette være?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Vanligste årsak til plagene du beskriver vil være pediatrisk akne eller rosacea. Her får man et gjentagende kviseliknende utslett i kinn som kan vare over tid. Ved kluster av kviseliknende utslett vil mollusker være en mulighet, men som du skriver er det litt uvanlig hvis det har vart i flere år. Hvis de forsvinner når man klemmer på dem, er spider nevus et alternativ. Keratosis pilaris rubra facei er en siste mindre sannsynlig årsak hvor huden blir nuppete med et kviseliknende utslett.

https://www.medpagetoday.com/pediatrics/generalpediatrics/38869

Over blir egentlig en liste over mulige årsaker. Dere bør la en lege se på utslettet. I første omgang for å få en sikker diagnose. Deretter kan man legge en plan hvordan man skal behandle det.

Håper svaret var til hjelp!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-