Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviselignende bumper - brennkopper eller hårsekkbetennelse

Spørsmål

Hei! Har siden sommeren vært plaget med små kviselignende bumper som utvikler seg til små sår og sjenerende arr. Vet ikke hva de kommer av. Jeg har ikke eneret noen type medisin (jeg går på migrogynon og har gjort det i flere år), har ingen allergier, har ikke endret miljø, ikke endret til en spesiell type shampoo eller dusjsåpe. jeg finner ingen faktorer utenfra som kan peke meg i retning hvorfor jeg får disse små bumpene. bumpene begynner som små hvite klumper som vises nede til høyre på bildet.(første bildet) om jeg ikke rører på dem kan de være slik en uke, noen ganger to, før de utvikler seg til noe som ligner mer på en kvise som vist helt øverst på bildet. såret på midten av bildet er slik de blir seende ut etter at det ikke er noe mer betennelse i dem og de utvikler seg mer til et sår. det som er spesielt er at de forsvinner ikke som en vanlig kvise. de bare blir værende som en liten, etterhvert rød bump. om jeg pirker borti dem eller er gangene jeg har prøvd å «skvise» dem er det ingen typisk kvise. vanligvis kommer det ingenting ut, det er akkurat som den bare forsvinner innover - det et ikke typisk kvisepuss - det er bare en liiiiten hvit hard klump som avogtil kommer ut. jeg tenkte på inngrodd hår, men det er aldri noe hår som kommer ut heller. jeg har dette på halsen, på brystet og rundt brystene. rundt knærne litt på på armene. dette begynner å knekke selvtilliten min nå. jeg er veldig blek og disse arrene synes VELDIG godt på meg ☹️ finnes det noen kremer/såper/medisiner jeg kan prøve? jeg er åpen for alt og gjerne flere ting!

Kvinne 28
Svar

Hei,


Du har sendt bilde av det halsen din hvor det er en forandring som er litt opphevet, rød og med et lite sår. Utslettet kommer til hals, bryster, armer og knær. Utslettet kan passe til flere diagnoser, men tenker at forandringene mest passer med infeksjon i huden. Infeksjonen går tydeligvis litt dypt ned i huden siden du får arr i ettertid. Det kan være en lavgradig for for brennkopper (impetigo) eller hårsekkbetennelse (follikulitt)


Skjønner at dette er plagsomt og at du lurer på hva det er og hva du kan prøve! Jeg tenker det er noe du kan forsøke. Bruk god tid på kveldsstellet i noen dager. Vask all hud godt, hvis du har badekar bruk gjerne dette. Når du er ferdig med vask, klapptørk huden forsiktig tørr. Smør områdene med sårdannelse og utslett med en bakteriedrepende krem, gjerne en som inneholder  dibrompropamidin. All hud smøres godt inn med fuktighetskrem. Dette kan du kjøpe på apoteket. Den batkeriedrepende salven vil kunne behandle en infeksjon og fuktighetskremen vil styrke hudbarrieren og gjøre den mer motstandsdyktig mot infeksjon. 

 

Om dette ikke har noen effekt er det lurt å kontakte legen din for vurdering. Det kan være behov for annen behandling som krever resept fra lege og det kan være andre årsaker til utslettet ditt. 

 

Håper dette var til hjelp for deg!