Kortisonkrem og Dermatitt

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 25 år. Da jeg var barn slet jeg med atopisk eksem, og fikk sterke kortisonkremer for dette. I begynnelsen av 20 -årene begynte jeg å slite endel med alle, og fikk behandling med teralysal for dette. Antibiotika fungerte kjempebra for huden min en lang periode, men sluttet å virke til slutt. Dette gjorde at jeg begynte på isotretinoin, noe som også har fungert bra for huden min. Per dags dato går jeg på lav-dose isotretinoin (1-2 tabl. I uken), noe som går bra. Problemet mitt er at jeg har misbrukt apolar i ansiktet over en lang periode. Når jeg bruker apolar er huden min alltid fin, men når jeg slutter kommer det fram et kviselignende utslett på hake og på kinnene mine, dette utslettet klør. Har prøvd å slutte apolar 1- 2 uker, men utslettet kommer gradvis fram igjen, noe som gjør at jeg begynner med apolar på nytt siden huden min alltid er fin når jeg bruker denne steroide-kremen. Huden min er noe som sliter veldig på selvtilliten min, og jeg er redd jeg har utviklet perioral dermatitt. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre, og redd jeg har utviklet resistens mot teralysal , og aldri kan få bukt med dermatittem. Kan man behandle perioral dermatitt med isotretinoin og evt annen lokal krem? Jeg prøver nå å trappe ned gradvis på apolar, men er vanskelig. Håper på raskt svar.

Kvinne 25
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Jeg synes det er vanskelig å gi sikre svar da jeg ikke har sett utslettet du har i dag, men deler noen tanker rundt problemet ditt under. 


1. Som du skriver selv kan et hovedproblem være bruk av kortisonkrem. Både kviser, perioral dermatitt og rosacea blir bedre når man bruker kortisonkrem. Problemet oppstår når man slutter, og det vil da blusse opp kraftigere enn tidligere. Mange bruker da kortisonkremen på nytt, og så blir dette en syklus man ikke får brutt. En kan si at huden blir "kortison" avhengig, og må "avruses" dette for å komme seg tilbake i sin naturlige situasjon. Vi ser ukentlig dette problemet på hudlegesentereret. En kan bli lurt at Apolar er en god behandling da det fungerer så godt, men det er også kilde til at et problem kommer tilbake kraftigere i etterkant. 


2. Hvis problemet ditt i dag viser seg å være perioral dermatitt eller rosacea (som er relaterte tilstander) er dette noe vi har god behandling mot. Hos alle vil man da seponere bruken av kortisonkrem, og informere om at en må kunne oppleve en kortvarig periode med forverring i starten av annen behandling. En vil her ofte bruke tetracycliner kombinert med kremer som finacea, rozex gel eller soolantra som er kortisonfrie. Svovelkrem kan også være til hjelp for mange, men er noe vanskeligere å få tak i. Alle behandlingene nevnt her brukes og fungerer godt mot perioral dermatitt. 


3. isotretinoin er en god behandling for de som har hatt perioral dermatitt, hvor man ikke kommer til mål med annen behandling. En vil da gi det i lav dosering over en lengre periode. 


4. For pasienter som har perioral dermatitt og samtidig eksem plager vil kortisonfrie eksemfrie kremer som elidel eller protopic kunne vurderes og brukes med stor nytte. 


5. Nevner til slutt også at perioral dermatitt ofte har en hormonell komponent, hvor bruk av visse type P-piller kan brukes i behandlingen. 


Så hva bør du gjøre?

For meg fremstår det litt uklart hva som faktisk er diagnosen du trenger hjelp med. Du vil ha nytte av at en hudlege ser på det (ta gjerne også bilde når du har utslettet) som du har tillitt til. Du bør sammen med hudlegen legge en behandlingsplan hva du skal bruke på kort og lang tid, og trolig vil kortisonkremer ikke bestå av en slik plan. Håper svaret var til hjelp selv om det blir generelt. Problemet du beskriver er vanlig, og noe vi med stort sett klarer å få i orden så lenge man gjør ting i rett rekkefølge!