Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kontakteksem

Spørsmål

Hei, Jeg har fått utført en liten hårtransplantasjon i mine viker ca. 6 måneder siden. Startet nå i januar en behandling med Recrea Forte (Minoxidil) til profylaktisk behandling mot genetisk hårtap. I doseringen står det at man maksimalt kan bruke 1ml. morgen og 1ml. kveld og er kun ment for å dekke 10cm av issen. For å dekke absolut alle potensielle genetiske hårtapsområder, så har jeg nå i 3.5 måneder brukt 2ml. morgen og 2 ml. kveld, dvs. i en omgang 1ml på issen oppå hodet, og 1ml. framme rundt hårfestet og bak vikene. Har lest i forskjellige forum om at noen leger faktisk mener at man kan øke doseringen til minoxidil for å dekke større hårtapsområder. Risiko ved slik dosering vil dermed muligens gi systemisk type bieffekt som det man får av Loniten. Dette inngår ikke kontakteksem, men vil gi feil i hjerterytme og lavt blodtrykk. Mitt problem startet nylig, da jeg oppdaget om at jeg muligens har allergi mot enten minoxidil eller innholdsstoffet propylene glycol. Symtomene er lik kontakteksem på hodebunnen der jeg påfører dette, og andre områder som pannen og bak ørene. Jeg utførte dermed en epikutantest på innsiden av min overarm med Recrea Forte 2 ganger daglig, men etter 2 dager var huden knallrød. Har nå sluttet med Recrea Forte. Til mitt spørsmål: Kan denne 3.5 måneders behandlingen med dobbel dose Recrea Forte som jeg egentlig har kontakt eksem mot skade hårfolliklene mine permanent, slik at hudens reaksjonen mot dette legemiddelet kan gi permanent hårtap? Jeg tror ikke at overdoseringen har noe å si når man først har kontakteksem mot dette stoffet. Reaksjonen ville uansett ha kommet fram med vanlig dosering. Jeg spurte min fastlege om det samme der han svarte ja, men skulle forhøre seg med en dermatolog. Har ikke fått svar fra ham, slik at jeg da går over til Lommelegen.

Mann 46
Svar

Hei,

Du har vist at du har en kontaktallergi for recrea forte, du bør derfor slutte å bruke denne. Jeg mener at det er lite sannsynlig at 3.5 mndrs behandling med dobbel dose med minoxidil lokalt vil ha skadet hårfolliklene dine permanent. Et kontakteksem som du har fått av denne bruken vil ikke føre til noe arrdannelse i hårfolliklene dine. Ved et uttalt kontakteksem vil noen kunne  oppleve et diffust hårtap, det som heter telogent effluvium,  noen måneder senere. Eksemet ditt er relativt uttalt, tenker det er aktuelt å  behandle det med topikale kortisonpreparater. Legen din kan hjelpe deg med dette.

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!