Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kontaktallergi

Spørsmål

Hei, Jeg har nylig fått påvist at jeg har kontaktallergi mot følgende; 1. Lyral ( 3-cyclohexene-1-carboxaldehyde, 4-(4-hydroxy-4methyl pentyl) ( hydroxyisohexyl 3- cyclohexene carboxaldehyde ).. 2. Kobolt 3. Parfyme .. . Jeg har derfor gjennomgått det jeg har av både husholdningsprodukter, hudpleie og kosmetikk for å luke ut disse stoffene. Jeg gikk også til innkjøp av nye produkter og kontaktet hudpleiefirmaene på forhånd for å forsikre meg om at produktene jeg bestilte ikke skulle inneholde noen av virkestoffene som jeg reagerer på. Jeg fikk til svar at de produktene jeg hadde valgt meg ut skulle være fri fra disse stoffene. Etter å ha tatt i bruk en av de nye kremene har jeg fått en følelse av lett svie og klø i ansiktet. I innholdsfortegnelsen står ikke navne på det jeg reagerer på direkte, men noen av navnene er så like at jeg begynner å lure på om dette er komponenter av samme produkt? .. Jeg har lagt ved bilder av to av produktene, og det er da spesielt navnene... . - hydroxypropyl cyclodextrin - . - cyclohexasiloxane - methyldihydrojasmonate - tetramethyl - methyl tetrahydropyranol OSV ( se bilde for fullstendig liste). .. Dette er altså navn som inneholder enkelt av de navnene jeg ser igjen i de alternative navnene for Lyral. De inneholder altså noen av de sammen delene av navnene, men ikke alle. Mine spørsmål er da altså; 1. Er dette Lyral som er listet opp i ingrediens listen, men under skjult navn? 2. Kan det eventuelt være stoffer i de overnevnte ingrediensene som innehar samme egenskaper som lyral, og som jeg da kan reagere på? Eventuelt at dette er komponenter av samme produkt?. Hilsen A.

Kvinne 35
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Kontaktallergier er et vanskelig tema, og det er ofte kryssreaksjoner mellom stoffer. Mange ingredienser har også flere navn som brukes ulikt. 


1. Jeg finner ikke Lyral i listen. 


2. Methyldihydrojasmonat og tetrahydropyranol er parfyme relaterte stoffer. Jeg ser du nevner parfyme i listen over stoffer du har reagert på, og det kan være mulig forklaring. 


3. Kremen inneholder ikke kobolt. 


Beste testen for om man tåler en krem er å sjekke den på et mindre hudområde (f.eks arm eller lår). Du smører da inn kremen i 4 dager. hvis man får en rød eksem reaksjon bekrefter det allergi. Du har gjort alt riktig hva gjelder å forsøke unngå ingrediensene som har slått ut på lappetesten. På apotek finnes det flere gode kremserier, med relativt få ingredienser du kan ha nytte av. 


Håper svaret var til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-