Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kolinerg urtikaria. Elveblest som utløses av varme eller svette

Spørsmål

For ca. 1 år siden fikk jeg et problem med at huden min ble ekstremt irritert med kløe og stikking. Jeg har det over hele kroppen og det er spesielt plagsomt når jeg blir varm eller svetter. Da tiltar stikkingen og blir ganske intens. Huden er rødlig og nuppete, men uten utslett, vabler eller lignende. Det er mer som små rød flekker, stort sett over hele kroppen. Huden er ikke spesielt tørr, og hudkremer og -olje har ikke hjulpet til å dempe plagen. Tvert imot virker det som huden blir mer irritert når den er «fet» og behandlet med krem. Som sagt er det spesielt fremtredende når jeg trener eller er i aktivitet, og stikkingen kan bli veldig hemmende og plagsom. Men det holder at jeg blir varm for at huden skal reagere. Ellers merker jeg noe stikking og irritasjon i huden hele tiden, spesielt når jeg har noe som trykker mot huden, som klær eller når jeg ligger/sitter. Fastlegen min har ikke klart å fastslå hva det kan være, og forsøk med allergimedisiner (Zyrtec) har ikke vært vellykket (jeg har tatt allergitester og disse har vært negative). Jeg fikk problemet i en stressende tid med jobb og reising utover høsten i fjor. Gjennom vinteren ble ting mer stabilt og mot våren og sommeren forsvant problemene helt. Men denne høsten har de kommet tilbake for fullt. Spørsmålet er om dette er noe som er utløst av stress eller om det kan være fysiske årsaker som utløser dette. Problemet er ganske slitsomt og krevende, og jeg har tidvis problemer med å sove. Jeg klarer stort sett å unngå å klø, men stikkingen og irritasjonen er der hele tiden. Jeg har nå relativt lite stress i arbeidshverdagen, men problemet kom tilbake etter sommeren like fullt og det ser så langt ut som det ikke vil gå over «av seg selv».

Mann 30
Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Beskrivelsen din kan passe godt med noe som heter kolinerg urtikaria.

Det er en type elveblest som utløses av varme eller svette. Ved tilstanden vil man typisk få røde flekker i huden ved trening, aktivitet eller noen ganger dusj. En del vil også ha komponent av trykkelveblest hvor friksjon og trykk på huden gir utslett og kløe. Diagnosen stilles ved de typiske symptomene, og en underøskelse av huden. Ta gjerne et bilde når du har utsltettet, da det ofte ikke varer lang tid før det går vekk. Årsaken er ikke noen allergi eller ytre faktor, men kommer "innenfra". Mekanismene som ligger bak er ukjent, men en tror det kan være en etterfølge av en influensa eller infeksjon i kroppen. Å lete etter årsak gir sjelden noe nytte eller svar.

I første omgang må man få stilt en sikker diagnose. Jeg synes du bør ses av en hudlege som kan gå igjennonm sykehistorien din i detalj og undersøke huden. Hvis man bekrefter tilstandene vil behandlingen bestå av anti-histaminer i høyere dosering enn vanlig (opp til fire tabletter daglig). Det fungerer ofte veldig godt. Neste steg i behandling er lysbehandling. Du skriver du blir bedre om sommeren, som er "naturlig" lysbehandling for disse tilstandene. Det finnes også andre medisiner og sprøytebehandlinger som kan ha veldig god effekt.

Så hva bør du gjøre?

Jeg får kun gitt en indikasjon og delt tanker rundt spørsmålet ditt. Du må oppsøke legen din, eller en hudlege som er spesialist på området. En kan da sette opp en behandlingsplan, og jeg er sikker på du vil få veldig god hjelp. Håper svaret er til hjelp!