Kløende utslett

Spørsmål

Hei. har kløe på venstre underarm. Dette har vært et tilbakevendende problem med mye søvnløshet. Bruker vanligvis Eurax 10%. Men kortvarig virkning. Fikk en steroid krem av fastlege uten den hjalp mye. Vanskelig å få lege til å henvise til spesialist, og virker ikke særlig nysgjerrig eller interessert i problemet.Noen råd hadde blitt tatt godt i mot her. Mvh Svein

Mann 63
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Kløe kan være et stort problem. Fra spørsmålet og bilde klarer jeg ikke gi noen sikre svar, og du skriver ikke hvor lenge det har vart. Jeg kan gi deg en del generell informasjon jeg håper er til hjelp. Årsakene til kløe er lang: 


https://www.oslohudlegesenter.no/utslett-og-kloe-t-o-ul-i.html


1. I første omgang bør man avklare årsaken til kløen. Listen over mulige årsaker i dette området er lang. Du skriver ikke noe om varigheten. Rød-lilla prikker og fortykkelser gjør at man bør utelukke en hudtilstand som heter lichen planus. Det er ikke farlig, men kan gi kløe over lang tid. Eksem kan også være en årsak, og ikke sjelden kontaktallergi, hvor det er noe man ikke tåler. Eurax er faktisk en ikke sjelden årsak til kløe i seg selv. Prurigo, hvor kløe i seg selv gir mer kløe, er også en vanlig årsak. 


2. Riktig fremgangsmåte vil være at legen din (eller en hudlege) tar en hudprøve. Det er en liten prosedyre i lokalbedøvelse, som sendes til laboratoriet. 


3. En viktig del av behandlingen vil være å ikke kløe. En behandling du kan prøve på egen hånd før time hos hudlege kalles DD behandling. Her kjøper du et ekstra tynt Duoderm plaster på apoteket. Lim det på huden. Det lager et slags "nytt" hudlag. Det skal være på huden så lenge som mulig uten at du tar det av. Det pleier å fungere veldig godt. 


Når du kommer til hudlege er jeg sikker på du vil få god hjelp videre derfra. Ta gjerne bilde av utslettet, da det kan variere over tid. Det finnes lang rekke behandlinger mot kløende hudutslett, men forsøk gjerne rådet over på egen hånd. Håper svaret var til hjelp!