Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløende utslett

Spørsmål

Har fått utslett over hele kroppen, mest armer og ben, som klør veldig og ser ut som røde nupper. Har hatt alle barnesykdommer og ikke påvist allergi. Tenkte med en gang vannkopper, men de væsker ikke. Klør verst der jeg har hatt sko (derfor plaster på helen fordi det klør og blir vondt), og på hender. Inni håndflaten er det også flere. Prøver å behandle med Inotyl. Har hatt litt eksem i hodebunn hele livet, sebboreisk, men det klør ikke. Er egentlig på fjelltur, men må være inne og prøver å unngå ull og å bli varm. Har ikke merkbar feber. Har kommet flere og flere nupper siste døgnet selv om jeg tar det med ro.

Kvinne 44
Svar

Hei, 


Beskrivelsen din av kløende nupper og hud på armer og ben kan skyldes en lang liste av mulige årsaker. Hva som er mest sannsynlig avhenger litt av hvor lenge det har vart. Den vanligste årsak vil være eksem. Ved utslett på hender og føtter med små nupper er spesielt dyshidrotisk eksem (pomfolyx) vanligst. Tenk også igjennom om de ter noe som er i kontakt i huden du kan reagere på. Det kan være kremer, klær, lærsko (krom) etc. Ved kløende nupper som er nyoppstått på hender og føtter bør man også utelukke skabb som en mulighet. 


Legger ved linker under du kan se bilder og lese mer, og sammenlikne med utslettet du har. Prøv gjerne med en kortisonkrem og se om det roer seg ned. Hvis det vedvarer bør du la legen din undersøke huden. 


https://www.dermnetnz.org/topics/pompholyx/

https://www.dermnetnz.org/topics/scabies/