Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløende utslett

Spørsmål

Hva er dette? Utslettet begynte for ca 2 mnd siden med små prikker uten «innhold» og har så eskalert til store, røde flekker som har varierende fasong som på bildet. Hun fikk resept på «Selukos» men det ble da verre😟Hun fikk anbefalt fra apoteket å bruke «Exomega» og smøre seg med i dusjen og smøre seg med «Decubal basic» uten å bli bedre; som nevnt har utslettet eskalert i str og omfang. Det klør veldig. Hun bruker bomull inderst. Klør på hele kroppen i blant. Utslettet er på leggene. Hun har litt eksem på håndleddet og der har hun effekt av «Decubal basic».

Kvinne 40
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. 


Ved kløende ringformet utslett i huden og slik du beskriver, vil man i første omgang vurdere et par tilstander. 


1. Vanligst vil være nummulat eksem (ringeksem). Det ses som kløende røde ringer i huden, som ofte blir infisert med gule skorper. Det behandles med antiseptiske midler samt kortisonkremer.


2. Hvis man er hudfrisk fra før bør man vurdere skabb. Det er en vanlig infeksjon som gir kløende «prikker» ved håndledd, og kan spre seg til større deler av huden. Behandles enkelt med krem eller tablett, men man må først få stilt en sikker diagnose. 


3. Hvis flekkene vedvarer på bestemte partier vil to andre muligheter være ringorm (en soppinfeksjon i huden). Bekreftes ved en sopprøve. Behandles med kremer, eller soppdrepende tabletter. 


4. Nevner ellers en mer sjelden tilstand (schamberg). Ufarlig, og ses som rødbrune flekker i huden med små røde prikker inni. 

Så hva bør du gjøre? 


Decubal er en fuktighetskrem, og selukos en sjampo mot flasseksem. De bruker mot tørr hud og flasseksem, men ikke nødvendigvis tilstandene over. Behandlingene for tilstandene over er forskjellig. Så dere er nødt til å få avklart årsaken først. Jeg ville latt fastlegen se på det i første omgang, alternativt en hudlege. 


Håper svaret var generell bakgrunnsinformasjon til hjelp! Du kan lese mer og se bilder på linken under: 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-