Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløende flekker og matallergi? Elveblest?

Spørsmål

Hei, jeg våknet søndagsmorgenen med sånne kløende flekker over hele ryggen og på magen, tok zyrtec, alt ble borte innen en time, men kom tilbake på andre plasser i løpet av ca 3/4timer. Var hos legen i dag og fikk beskjed om at han trodde det var elveblest, han trodde ikke jeg kom til å få noe mer nå, men ser nå at de har kommet tilbake nå, på halsen, magen, lårene. Er veldig redd for at det kan være noe alvorlig tilstand som gjør at jeg plutselig har fått dette. Har aldri slitt med noe allergi før. Har lest at det kan være kronisk å. Drikker Pepsi Max/iskaffe med melk, hver dag, kan det hende jeg plutselig er allergisk mot det, selvom jeg har drukket det i mange år? Men ville jeg i såfall ikke fått diaré da? Det har jeg ikke nemlig. Er litt hypokonder å:/ Tusen takk for svar :)

Kvinne 29
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra bildene å dømme har legen din helt rett i at dette er elveblest eller urticaria, som det også kalles. En stor andel av befolkningen har eller har på et eller annet tidspunkt hatt et eller flere utbrudd av elveblest, de aller fleste forsvinner av seg selv uten at man finner noen sikker påviselig årsak.

Det som vi vet kan forårsake elveblest er f. eks. spesielle matvarer, som sopp, pollen, forskjellige andre matvarer og annet. Dernest må man tenke på medikamenter om man tar noen, det er spesielt forskjellige typer av antibiotika som kan være aktuelt, samt medisiner mot muskelverk og rheumatisme som kalles for NSAIDS. Enkelte hjertemedisiner kan det også være. Videre kan årsaken ligge i at man har en eller annen type infeksjonssykdom, fremkalt av virus eller bakterier.

Fysiske påvirkninger kan også fremkalle en urticaria, kulde, varme, vann, svette og trykk mot kroppen. Sjeldnere kan en urticaria forårsakes systemsykdommer som struma, binedvevssykdommer og ondartee tilstander.

Som oftest går elveblesten over av seg selv uten at man finner noen sikker årsak. Hvis ikke dette går over innen rimelig tid kan du snakke en gang til med legen din om det og be ham foreta en vanlig helsesjekk av deg;- den består vanligvis av en generell kroppslig undersøkelse samt et utvalg av blodprøver for å finne ut om det er noen enkelt tilgjengelig årsak som kan forklare tilstanden. Hvis elveblesten fortsetter uten at fastlegen har kunnet påvise noen sannsynlig årsak bør du henvises til en hudlege som kan foreta mer spesifikke undersøkelser. Du skriver at du hadde effekt av zyrtek, og skulle dette fortsette å plage deg kan du i første omgang ta zyrtek når utbruddene kommer. Siden du nevner at du drikker endel pepsi cola og kaffe og tenker på det som noe som kanskje kan ha med dette å gjøre kunne det også kanskje være en ide å gå litt ned på mengden av denne drikken for å se om det hjelper på elveblesten. Burde imidlertid ikke ha noen relasjon til eventuell diarè. Lykke til og god bedring !