Kløe

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med intens kløe på hele venstre arm uten synlige tegn. Det klør på en måte «under huden». Jeg har klødd i noen uker nå og har klort meg selv til blods. Det klør mye på kvelden og forstyrrer nattesøvnen. Har prøvd en eurax, hvitvask, fuktighetskrem etc uten resultat. Tar jeg noe frossent på, lindrer det litt. Det er ikke første gang jeg opplever det, ofte kommer det i august/september, etter sommeren. Mistenker at det har noe med solen å gjøre (selv om jeg bruker solkrem). De sommerene jeg knapt har vært i solen dukker det ikke opp. Hva kan dette være og hvordan kan det lindres? Bør kanskje nevne at jeg ammer, men har som sagt hatt dette tidligere uten forbindelse med fødsel.

Kvinne 41
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Kløe kan være en stor plage. Når man ikke har noe synlig utslett er det alltid vanskelig å gi sikre svar om årsak. Diagnostikk innenfor hudfaget er visuell, hvor man kjenner igjen utslett fra deres utseende. Listen over kløende hudtilstander finner du på linken under: 


https://www.oslohudlegesenter.no/utslett-og-kloe.html


Hos deg bør man i første omgang prøve å avklare årsaken. En av de vanligste er elveblest. En av de vanligste typene er dermografisme. Her vil kløe i seg selv, gi mer kløe, og plagen utløses ved friksjon på huden. En enkel test du kan gjøre selv er å forsiktig risse i huden, og se om det danner seg en rød hevelse. Hvis så behandles det med anti-histaminer. Når plagene dine er lokalisert kun til venstre arm bør man også ta en sjekk av ledd og muskulatur. Hvis det er en nerve i klem, kan det noen ganger gir kløende utslett også i huden. Det hører også med til undersøkelsen å ta en generell sjekk med blodprøver. Det finnes enkelte tilstander som forverres av sol, og her tar man ofte blodprøver på disse. 


Så hva bør du gjøre? 

Jeg synes du bør undersøkeses av en hudlege. I første omgang for å gå nøye igjennom sykehistorien, underøske huden og ta prøvene over. Deretter får man ta stilling til behandling. På egenhånd kan du gjerne forsøke en karbamid fuktighetksrem slik som karbamid. Et anti-histamin kan forsøkes, men ideelt sett etter legeundersøkelse. Kortisonkremer har liten effekt når man ikke har noe synlig utslett.